L'autoritat de la competència encara veu massa restriccions per obrir una funerària

Considera que la quantia de la fiança i les exigències sobre el nombre de vehicles i taüts necessaris són excessives

10.05.2016 | 07:39
Una directiva europea potencia la competència del mercat funerari
Una directiva europea potencia la competència del mercat funerari

Manresa ha estat una de les primeres poblacions de Catalunya a adaptar la seva ordenança funerària a la liberalització del mercat -mitjançant un reglament que redueix dràsticament els requisits per obrir una funerària- però l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) considera que encara hi ha massa traves.

A petició de l'Ajuntament de Manresa, ha fet una valoració sobre la nova ordenança de serveis funeraris que detalla els aspectes que encara haurien de millorar. I el resum seria que no caldria disposar de 3 vehicles (sinó d'un o cap) ni d'un estoc de fèretres per a 2 mesos ni dipositar 10.000 euros de fiança.

També considera necessari que en l'aprovació de la versió definitiva de l'ordenança se suprimeixin els requisits relatius a les instal·lacions de tanatori i les limitacions urbanístiques que podrien condicionar la implantació d'aquest tipus de servei.

Per a l'ACCO és clar que l'exigència d'aquests requisits podria dificultar la implantació, especialment, d'empreses de petita dimensió que no sempre tenen la capacitat de fer desemborsaments inicials importants, la qual cosa els impediria seguir la dinàmica natural del creixement, en el sentit d'iniciar l'activitat amb pocs mitjans i incrementar-los gradualment a mesura que el negoci es consolida i comença a donar resultats positius.

Considera oportú valorar la conveniència de "suprimir el requisit relatiu al nombre mínim de vehicles de transport funerari, o bé limitar-lo a un". Així mateix, respecte del requisit relatiu al nombre de fèretres, veu "clarament desproporcionat" exigir una reserva mínima equivalent a dos mesos de cobertura, i encara més si es té en compte que al municipi, ja en l'actualitat, són diversos els operadors autoritzats que presten els serveis funeraris. Si es pren com a referència la xifra de defuncions que hi ha a Manresa, aquest estoc hauria de ser d'un mínim d'entre 100 i 200 fèretres, aproximadament, per cada operador.

En aquest sentit, recorda que l'anterior ordenança no determinava cap estoc mínim de fèretres i es remetia exclusivament al que disposava la normativa de policia sanitària mortuòria, que seria més positiu des d'una òptica de competència.

L'ACCO també considera que caldria una revisió de les normes urbanístiques vigents que, moltes vegades, són "injustificadament restrictives" en relació amb el sòl apte per a la implantació de nous tanatoris i, si s'escau, la seva modificació per tal de "reduir aquesta barrera que, a vegades, és insalvable".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Manresa

Els treballadors municipals de Manresa amenacen dur les seves protestes al carrer

Els treballadors municipals de Manresa amenacen dur les seves protestes al carrer

Els funcionaris assisteixen al ple municipal com a mesura de pressió per demanar millores

L´Ajuntament de Manresa deixa de ser amo únic de les Aigües però hi continuarà manant

L´Ajuntament de Manresa deixa de ser amo únic de les Aigües però hi continuarà manant

L'ara societat municipal de l'Ajuntament de Manresa canviarà per adaptar-se a la directiva europea

Alumnes d´ESO de Manresa experimenten l´espiritualitat del Camí ignasià

Alumnes d´ESO de Manresa experimenten l´espiritualitat del Camí ignasià

Estudiants de secundària participen en un itinerari amb activitats de meditació i gestió de les...

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema