Ampans obrirà la convocatòria dels seus premis d'investigació i innovació sobre persones amb discapacitat intel·lectual a tot el món. Els pròxims guardons s'internacionalitzaran, doncs.

Ho va anunciar ahir el president de l'entitat, Domènec Casasayas, durant l'acte de lliurament dels premis de la sisena convocatòria, que van guardonar un treball sobre l'autisme i un projecte innovador sobre l'atenció comunitària amb discapacitat intel·lectual.

L'autisme va tenir ahir un especial protagonista a l'acte, presidit per la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz. Una de les màximes especialistes en la matèria, Amaia Hervas, va pronunciar la conferència "Autisme, reptes de futur".

Hervas es va felicitar que el primer premi d'investigació fos per un treball sobre l'autisme, perquè si "no investiguem ens quedarem amb una concepció obsoleta" d'aquesta afecció. Va explicar que els nens i nenes autistes "viuen en un món que no entenen. Són afectuosos i socials, però no entenen el que pensem, el que esperem d'ells ni com ens relacionem".

També va dir que els últims anys hi ha hagut un increment molt rellevant d'afectats per l'afecció. Un 400 % més en 10 anys a Catalunya, però que això pot estar motivat perquè ara es detecta i en canvi abans no se'n feia cabal. Va insistir que cal investigar sobre el tema, formar professionals i també les famílies.

El primer premi d'investigació d'Ampans va ser per Jesús Soldevila pel seu treball "La història d'un infant amb autisme. Interroguem l'experiència: implicacions per a la millora de l'escola inclusiva". El primer premi d'innovació és d'Amadip Esment Fundación per un treball per fomentar les relacions interpersonals.

La consellera Ruiz va posar Ampans com a exemple "del que pot fer per aquest país les iniciatives socials, de com la ciutadania s'implica per oferir serveis a les persones". En aquest cas persones amb discapacitat intel·lectual.

A l'acte també hi va participar Antoni Esteve, de laboratoris Esteve, i va tenir un final emotiu quan, de sorpresa, es va homenatjar el president de l'entitat, Domènec Casasayas, que el mes vinent deixarà el càrrec. Casasayas, emocionat, va donar les gràcies "a les persones amb discapacitat i les seves famílies. Amb les seves capacitats, m'han ajudat a superar les meves discapacitats", dir emocionat. "M'heu fet més persona, més sociable i més solidària".

Els premis es convoquen cada dos anys. Són els únics que hi ha actualment a l'estat espanyol dedicats a les persones amb discapacitat intel·lectual.