El darrer dels quinze informes trimestrals de tresoreria per controlar la morositat de l'Ajuntament de Manresa analitzats per aquest diari és el millor de tots amb diferència. Ofereix el percentatge més alt de factures abonades dins el període legal de pagament, el 61%, una dada que equival a haver fet front adequadament al 91% de l'import econòmic total que tocava.

Les dades del trimestre que va de l'1 d'abril al 30 de juny superen els que havien estat els dos anteriors millors resultats: en el període de l'octubre al desembre del 2015 es van pagar quan tocava el 46% de les factures i el darrer trimestre del 2014 van ser el 42%.

Anteriorment la tònica dominant ha estat que l'Ajuntament pagués fora de termini a l'entorn del 90% de les seves obligacions.

L'Ajuntament paga, però paga tard per les enormes dificultats de tresoreria que li ha generat la crisi econòmica. Moltes vegades ha de fer complicadíssims jocs de mans per fer front a despeses encara que no siguin d'un gran volum econòmic.

La reducció en la recaptació d'impostos per la caiguda de l'activitat econòmica i l'augment de la morositat dels ciutadans cap a l'Administració s'han combinat per posar a prova les finances municipals.

Des de final del 2014, però, hi ha indicadors que això pot canviar que encara no s'han alineat en una tendència clara, sinó que generen alts i baixos que, això sí, contrasten amb el bloc homogeni d'incompliment del 90% de les obligacions de pagament que es pot observar entre el juliol del 2012 i el setembre del 2014.

El darrer informe trimestral de tresoreria mostra que les factures pagades fora de termini són el 39%, un percentatge que equival a 546.000 euros.

Pel que fa a les obligacions pendents d'abonar fora del període de pagament legalment establert només sumen 57.000 euros, una xifra notòriament inferior a la d'altres èpoques.

L'Ajuntament de Manresa paga les seves factures 52 dies més tard de mitjana. Cal recordar que l'alcalde, Valentí Junyent, va argumentar, l'agost del 2011, la necessitat de demanar un crèdit de 3,1 milions d'euros a l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), malgrat tenir un Ajuntament que estava entre els més endeutats de tot l'Estat, per evitar que hi hagués proveïdors que haguessin de cobrar al cap de 14 mesos, amb el perjudici que aquesta espera suposava especialment per a les petites i mitjanes empreses.