L'Ajuntament considera que el centre històric de Manresa es troba, en general, dintre del nivell lumínic que exigeix la normativa, amb pocs punts per sota.

La majoria de la vintena de veïns que van participar dimarts al vespre en el debat sobre l'enllumenat públic al cor de la ciutat, organitzat per l'Ajuntament, el que consideren és que falta llum.

Bàsicament, els veïns van traslladar al regidor de Qualitat Urbana i Serveis, Jordi Serracanta; el cap de secció de Xarxes i Eficiència Energètica de l'Ajuntament de Manresa, Manel Ribera, que calen accions decidides i urgents per il·luminar bé el barri vell de Manresa, perquè ara no ho està.

Volen un pla de xoc que posi termini perquè la il·luminació del centre històric de Manresa millori de forma notable i se solucionin el que consideren que són nyaps: la manca de llum que pateix l'entorn del conservatori de música, amb 700 alumnes; el contrasentit de tenir un fanal permanentment apagada a la poc il·luminada plaça Gispert; la sensació d'entrar a la gola del llop quan es passa de la plaça Europa al carrer del Carme o del Born a Alfons XII i altres espais de l'entorn, com la mateixa plaça Sant Domènec, amb escales en penombra per on cauen persones.

Menys consum

El punt de vista de l'Ajuntament és un altre. Primer de tot cal ser conscients que fins que no hi hagi capacitat de demanar préstecs el radi d'acció del govern està limitat.

Malgrat això es poden fer accions de millora, revisar la regulació de la intensitat, analitzar com distribuir millor els punts de llum, aplicar en les noves urbanitzacions il·luminacions semblants a les que l'actual govern ha executat al carrer del Joc de la Pilota i prendre'l com a model de futur, treballar perquè la il·luminació de carrers adjacents sigui més homogènia perquè no es creïn murs de foscor a causa del contrast.

O sigui, que se'n pot parlar d'intervencions de millora. Però allà on hi ha veïns que demanen una actuació decidida acompanyada de dotació pressupostària, que s'elevi el nivell d'il·luminació a nivell general, que es prengui com a model altres centres històrics d'èxit que tenen uns fanals ornamentats i que s'actuï de forma urgent; l'Ajuntament defensa que aconseguir una quadratura del cercle que satisfaci a tothom no és fàcil, que la manca d'il·luminació és a vegades qüestió de sensacions, que els carrers sense comerç tendeixen a veure's menys il·luminats, que la situació actual és fruit de l'evolució de molts anys i que s'han provat fanals molt macos que no il·luminen bé. Tot i que no es va dir exactament d'aquesta manera sí que hi ha documents que deixen constància que la dinàmica és anar reduint la potència que es consumeix i per tant el consum energètic i, evidentment, els costos econòmics.

Com a mínim la trobada va servir per contrastar punts de vista.