El barri de la Balconada corre el risc de quedar-se sense l'associació que el representa perquè no troba ningú que la vulgui encapçalar. Des que el president de l'entitat, José Torrejón, va anunciar fa un mes que l'actual junta dimitia per manca «de temps i il·lusió» dels membres que es mantenen actius, no s'ha trobat cap grup de veïns que vulgui fer-se càrrec de dirigir l'entitat. Els estatuts de l'associació marquen que en un termini de tres mesos s'ha de trobar els nou integrants de la junta i, tot i que encara queden dos mesos, els actuals responsables de l'entitat no amaguen la preocupació per no haver trobat el relleu.

Les setmanes passen i ningú s'ha postulat ni s'ha interessat per la situació de l'entitat, més enllà de comentaris de veïns que també mostren la seva preocupació per la falta d'una candidatura. S'ha especulat sobre la disposició d'un grup de veïns de la Balconada de liderar l'entitat, però Torrejón assegura que ningú s'ha posat en contacte amb els membres de la junta actual per proposar un projecte per al barri. «Com a màxim hem mantingut converses informals per veure si algú tenia ganes de dirigir l'associació, però sense èxit», assegura.

Els membres de la junta es donen un marge de quatre setmanes perquè aparegui una candidatura que agafi el relleu, i si no en surt cap començaran «una campa-nya» per animar persones del bar-ri a agafar les regnes de l'entitat i va advertir del risc que suposa per al barri quedar-se una plataforma cívica que representi els seus interessos davant l'Ajuntament. «No hem concretat què farem, però ens hem plantejat començar una actuació per trobar definitivament algú a final de desembre. Llavors sí que ens haurem de moure evitar que l'associació es dissolgui», assenyala Torrejón.

Fins ara no han buscat ningú perquè el president considera que «els nous representants veïnals han de sorgir per iniciativa pròpia i perquè tenen ganes de liderar un projecte de barri». En el temps que queda, Torrejón espera que surti algú davant la imminència i el temor de la dissolució de l'entitat veïnal. «Confiem que no es deixi perdre l'associació perquè compleix la funció de representar el barri per reclamar millores. Encara que no es vegi, fa una tasca imprescindible», destaca.

A la Balconada viuen unes dues mil persones i per aquest motiu Torrejón lamenta que encara no s'hagi trobat un grup de persones disposades a liderar «l'ens que representa un nombre significatiu d'habitants de la ciutat».

Una tasca de formiguetes

El president de l'Associació de Veïns de la Balconada creu que fins ara no s'ha trobat ningú que vulgui agafar el relleu perquè «la gent s'ho pensa dues vegades davant la feina que suposa encapçalar una entitat com aquesta». Opina que es tracta d'una tasca a la qual «s'ha de dedicar moltes hores i molts cops no es veu recompensada la dedicació i el sacrifici personal».

Però també hi ha una altra dificultat afegida, i és que el barri de la Balconada està cada cop més envellit i molts dels seus habitants tenen una edat en què ja no estan disposats a assumir la responsabilitat de representar les dues mil persones que resideixen en aquesta zona de Manresa.

La junta va anunciar fa un mes que dimitia. Els motius s'han de buscar en «la falta d'il·lusió i en la poca disponibilitat» dels actuals membres per encapçalar el projecte de barri i l'obstacle que «la manca de ganes» pot significar per defensar els interessos dels habitants de la Balconada. Torrejón va sortir escollit com a màxim representant dels veïns del barri el maig del 2014 i com a líder d'una junta formada per una dotzena de persones, de les quals se'n mantenen actives quatre. «Quan vam sortir, molts estàvem a l'atur i teníem més disponibilitat, però amb el temps alguns han anat trobant feina o han tingut fills i no poden tenir-hi la mateixa dedicació que abans», explica a Regió7 Tor-rejón.

Per a l'actual junta, trobar relleu seria important perquè cal afrontar problemes endèmics del barri, com la falta d'espai per estacionar a la zona.