Més d’un centenar d’activitats animaran el Nadal a Manresa. Són organitzades per l’Ajuntament, entitats, associacions de veïns i comerciants amb la finalitat d’oferir una alternativa d’oci, esbarjo, cultura, solidaritat i tradició durant aquestes festes.

La presència de la pista de gel a la plaça Sant Domènec, tardes de tallers familiars de circ o l’animació musical que acompanyarà al carter reial a la plaça Major són algunes de les novetats d’enguany, que aniran acompanyades de les propostes tradicionals com la Fira de Santa Llúcia, el Campi qui Jugui o els pessebres vivents del carrer de Balç, el del Pont Llarg, els Pastorets dels Carlins o la cavalcada. Totes aquestes propostes s’han recollit en un programa de mà del qual se n’han editat 12.000 exemplars.

Fira de Santa Llúcia

El dia 13 de desembre, dia de Santa Llúcia, hi haurà la tradicional ofrena de ciris i un acte litúrgic a les 11 del matí a la Seu. A la tarda hi haurà cantada de nadales a la Baixada de la Seu.

La Fira de Santa Llúcia se celebrarà els dies 17 i 18 de desembre a la plaça Major. Hi haurà el tió solidari de 10 a 12 del migdia i de 5 a 7 del vespre, tallers per a infants, contes, parades d’articles nadalencs i d’artesania, danses i xocolatada el diumenge a les 8 del vespre als porxos de l’Ajuntament.

Un carrilet turístic connectarà el nucli antic amb el sector del Passeig i el carrer Guimerà, també el cap de setmana del 17 i 18 de desembre.

Pessebres vivents i Pastorets

El pessebre vivent del carrer del Balç es representarà el mateix cap de setmana del 17 i el 18. Es durà a terme de 5 a 8 del vespre, i enguany estarà inspirat en el frontal florentí de la basílica de la Seu. L’entrada valdrà 3 euros i inclou la visita al Museu de la Seu, on s’exposa l’esmentat frontal florentí, una peça única.

Per altra part el pessebre vivent del Pont Llarg se celebrarà el 26, dia de Sant Esteve, a 2/4 de 9 del vespre. Tindrà 26 escenes amb més de 220 figurants. Es porta a terme amb llarg de l’aqüeducte del Pont Llarg, al camí de Joncadella.

Els Pastorets dels Carlins es representaran els dies 26 i 30 de desembre, i 1, 6, 7 i 8 de gener a les 6 de la tarda. S’escenifiquen des del 1910.

El Campi qui Jugui s’inaugurarà enguany el 27 de desembre i estarà obert fins el 4 de gener de 4 de la tarda a 2/4 de 9 del vespre al complex esportiu del Vell Congost. Enguany compleix la seva 31a edició.

El carter reial

Finalment el carter reial té previst arribar a Manresa el 28 de desembre a la plaça Major després de recórrer el centre de la ciutat amb un vehicle descapotable acompanyat d’un seguici musical que sortirà a les 5 de la tarda de Crist Rei. Cada tarda hi haurà dos emissaris dels Reis d’Orient a la plaça Major, i també cada tarda hi haurà jocs populars i tradicionals, un laberint gegant, tallers infantils, concerts i ballades. La cavalcada serà el dia 5 a partir de les 6 de la tarda. Com ja van fer l’any passat, els Reis d’Orient faran l’últim tram del recorregut, des de la plaça Sant Domènec fins a la plaça major, a peu.

Totes aquestes activitats es complementaran amb altres organitzades per entitats i associacions de la ciutat.