El curs vinent la Diputació de Barcelona sumarà als seus serveis d'educació el Lab sobre rodes, una furgoneta amb propostes d'experimentació i ciència per a infants de 0 a 6 anys sorgida de la FUB (Campus Manresa de la UVic-UCC). El Lab sobre rodes ha superat amb molt èxit una prova pilot per 18 escoles bressol del Bages i el curs vinent continuarà voltant per tota l'àrea de la Diputació.

Tant la prova pilot, que s'ha realitzat el maig i en què han participat 914 infants, com el funcionament del Lab sobre rodes el proper curs, seran possibles amb el suport de la Fundació Espanyola de la Ciència i la Tecnologia, la Diputació i CaixaBank.

Aquest dilluns es va fer la presentació de la iniciativa. Sílvia Mas, vicerectora del Campus Manresa de la UVic-UCC, va explicar l'origen de la proposta: el naixement, el gener del 2016, del Lab 0_6, lligat al grau d'Educació Infantil, per descobrir la ciència als infants de 0 a 6 anys i, alhora, formar els mestres, tant els que comencen com els que volen millorar els seus recursos. Com a exemple de l'èxit de la iniciativa, va exposar que una professora de la Universitat de Bath Spa (Regne Unit) ha conegut i visitat el Lab 0_6 gràcies a la recerca per a la seva tesi doctoral sobre l'avaluació en les ciències. En un any i mig de funcionament, pel laboratori, a l'edifici FUB2, hi han passat 547 infants i 2.013 mestres.

Montserrat Pedreira, directora dels estudis d'Educació Infantil de la FUB-UManresa, va explicar en què havia consistit la prova pilot i que es va demanar la valoració de diversos aspectes (metodologia, continguts, materials, durada...) a les escoles bressol on havia fet parada, que van donar a l'experiència un 5,61 sobre 6. Pereira va destacar el treball del fuster Toni Mayor, constructor dels mòduls que inclou el Lab sobre rodes.

Joaquim Macià, director d'Institucions de CaixaBank, va celebrar poder participar en el projecte i va posar en relleu que la FUB «fa un ús molt eficient i social dels recursos». Per part seva, Rafael Homet, diputat delegat d'Educació de la Diputació, va dir que el Lab sobre rodes «és un projecte molt ben fet» i va desitjar que serveixi per fer augmentar les vocacions tècnico-científiques entre les noies, que són insuficients.