La cessió no es va poder fer efectiva perquè l'acord entre les caputxines i la FSSM va ser declarat nul pel Vaticà, que, alhora, va decidir nomenar el bisbe de Vic comissari pontifici del convent.

Molt més positiu ha estat el fet que la fundació manresana es troba immersa en dos importants projectes relacionats amb la recerca i la innovació.

Mitjançant la Unitat Ambulatòria de Demències, fruit d'una aliança entre la FSSM i Althaia, participa en el procés d'assajos clínics de nous fàrmacs susceptibles de combatre l'Alzheimer.

Per altra banda, amb la UManresa i l'Associació de Familiars d'Alzheimer i altres demències del Bages, el Berguedà i el Solsonès, treballa en un projecte europeu per crear una plataforma digital de suport a les persones que tenen cura d'afectats per l'Alzheimer.

Prova pilot i assaig clínic

La direcció de Recerca i Innovació del Campus Manresa de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya gestiona un ajut econòmic europeu de 412.000 euros per desenvolupar la prova pilot i l'assaig clínic d'aquest projecte, que té com a finalitat fer un millor seguiment i assistència dels pacients afectats d'Alzheimer i formar-los tant a ells com als seus cuidadors a través d'una plataforma TIC basada en una estructura de xarxes socials específiques per millorar la qualitat de vida tant dels afectats com dels cuidadors.

L'assaig clínic, que ja s'ha iniciat, es du a terme amb 202 persones afectades d'Alzheimer en fase moderada vinculades a la fundació sociosanitària. A totes, se'ls facilitarà una tauleta que els donarà accés a una plataforma virtual. Durant 18 mesos es farà un seguiment de com els cuidadors utilitzen aquesta eina.