L´alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el regidor d´Urbanisme, Marc Aloy, van presentar aquest dimarts la que serà la segona inversió més important del present mandat municipal: 3,5 milions que permetran perllongar la reforma de la Via de Sant Ignasi fins a la carretera del Pont de Vilomara. La primera és la inversió actualment en marxa de 3,6 milions corresponents a l´entorn de la plaça Sant Ignasi i la Baixada dels Drets.

A final d´any començarà la reurbanització de 13.000 m2 a la façana principal de la Fàbrica Nova de Manresa que desplaçarà cap a la Fàbrica Nova l´avinguda Bertrand i Serra, el que tindrà dos importants efectes.

Per una banda, farà més directe l´enllaç amb el carrer de Sant Joan d´en Coll i, d´aquesta manera, s´articula un eix viari que permetrà travessar la ciutat de sud a nord en una ruta alternativa a la carretera de Vic.

Però també es guanyarà espai públic davant les cases d´antics empleats de la Fàbrica Nova, a l´avinguda Bertrand i Serra. Aquest espai públic donarà continuïtat al que sorgirà de la remodelació de la plaça del Remei, que deixarà de ser un aparcament de cotxes per esdevenir un tram arbrat i sense vehicles destinat als vianants que es prolongarà fins a la carretera del Pont de Vilomara.

També s´eixamplaran les voreres de la Via Sant Ignasi, que tindran una amplada mínima de 4 metres i seran arbrades, i donaran continuïtat al recorregut de vianants fins al passeig del Riu.

Aposta de La Caixa

Tot plegat, una inversió de 3,5 milions d´euros que es posarà en marxa a final d´any quan ja estigui molt avançada la injecció de 3,6 milions de l´altra gran actuació en marxa per aconseguir canviar la cara a aquest estratègic espai de ròtula entre les Escodines, Barri Antic i Vic-Remei.

Els 3,6 milions financen la transformació de la plaça Sant Ignasi i el seu entorn, l´edifici del Museu Comarcal a l´antic col·legi de Sant Ignasi, l´eixamplament de voreres a la Via de Sant Ignasi, la millora del carrer Vidal i Barraquer, just davant les piscines municipals, i la nova urbanització de la Baixada dels Drets.

En conjunt, 7,1 milions dels quals la part del lleó, 5,7 milions, els aporta La Caixa en concepte de càrregues urbanístiques com a contrapartida prevista en l´operació de Fàbrica Nova.

Els 5,7 milions corresponen a 2,7 milions del conveni signat amb Criteria CaixaHolding -uns diners que inicialment s´havien de destinar a construir un pavelló esportiu a l´interior de Fàbrica Nova però que posteriorment l´equip de govern de CiU va considerar que era més adequat destinar a obres de millora d´urbanització del sector- i 3 milions de l´acord amb Servihabitat que es va presentar ahir.

En total, a La Caixa li corresponen 7,7 milions en concepte de càrregues urbanístiques com a titular d´una part dels terrenys de l´operació de la Fàbrica Nova.

Així que a l´empresa de La Caixa Servihabitat li queden encara 2 milions d´euros per invertir en millores de l´espai públic de l´interior de l´àmbit de la Fàbrica Nova que s´abordaran més endavant.

Pel que fa a la resta de diners, entre els 7,1 milions totals i els 5,7 milions de La Caixa, surten de fons propis de l´Ajuntament, aportacions de la Generalitat i 240.000 euros de contribucions especials que hauran de pagar els veïns de la plaça del Remei.

El PSC, molest

El president del grup municipal del PSC, Felip González, va reaccionar a l´anunci conjunt de Convergència i Esquerra sobre la primera fase d´urbanització de la Fàbrica Nova amb un comunicat en què el considerava el tret de sortida «de la cursa electoral local entre ERC i CDC».

Segons González, el que es constata és «l´inici de la recta final del mandat» i de la cursa electoral entre CDC i ERC de cara a les eleccions locals del maig del 2019. Així que «Valentí Junyent i Marc Aloy, els seus actuals líders, malden i maldaran per sortir a la fotografia tantes vegades com puguin, encara que sigui junts».

El PSC constata que de l´entorn de la Fàbrica Nova, l´equip de govern ha informat l´oposició de diversos àmbits d´actuació abans de la seva execució com ara les remodelació de Vidal i Barraquer, Via Sant Ignasi sud, Baixada dels Drets, o de la remodelació del Museu Comarcal, però de l´acord amb Servihabitat fet públic ahir «res de res» ni en comissió informativa de Territori ni en cap reunió específica convocada a tal efecte».

Sobre l´acord en qüestió amb Servihabitat, sobre la conveniència d´avançament de calendari i prioritats, el grup municipal del PSC esperarà a pronunciar-se a tenir una informació més detallada per part de l´equip de govern; tot i que resulta «molt significatiu que l´inici d´obres, amb una inversió de 3,5 milions d´euros, que pagarà La Caixa en un 80%, estigui previst per a final d´aquest any en que entrem; un semestre escàs abans de la convocatòria electoral per triar nou alcalde», ha conclòs González.

La Fàbrica Nova es desperta

Un dels missatges centrals de la compareixença de dimarts de l´alcalde, Valentí Junyent, i el regidor d´Urbanisme, Marc Aloy, és que l´aposta econòmica de prop de 6 milions d'euros que fa La Caixa és una mostra que l´operació de la Fàbrica Nova va pel camí de desencallar-se.

Junyent va manifestar la seva satisfacció per l´inici d´aquesta «primera fase de treballs a l´entorn de la Fàbrica Nova, un projecte aturat des del 2008 i que ara, 10 anys després, s´ha pogut desencallar». Va subratllar, també, que les obres estaven inicialment previstes per al 2019 i s´avançaran al darrer trimestre d´aquest any, un cop vagin finalitzant les obres que ara arrenquen al carrer Vidal i Bar-raquer.

El juliol del 2016 el ple municipal va aprovar la modificació del Pla Especial Fàbrica Nova i es va fixar un nou pla d´etapes que marcava l´estiu del 2019 com a termini de l´actuació que començarà a final d´any.