Bacteris que es mengen residus electrònics, altres que s'alimenten de gasos contaminants, sistemes de connexió sense fil més barats i de menor consum que els actuals i simulacions per prevenir accidents cardiovasculars són alguns dels treballs de recerca que joves investigadors enginyers estan realitzant actualment a la Universitat Politècnica de Catalunya a Manresa. Formen part de les seves tesis doctorals.

A la Politècnica hi ha actualment 18 persones que fan el doctorat de les diverses branques de l'enginyeria. Prèviament han hagut de fer un màster. La seva vocació és la recerca, però asseguren que no és un món fàcil. Primer perquè hi ha pocs ajuts i escassos, i després perquè es topa amb la incomprensió i, sobretot, amb el desconeixement.

"Jo crec que molta gent té una idea equivocada del doctorat", assegura un d'ells, Alexis López. "Et diuen que si encara tens ganes de continuar estudiant, però no és el mateix, és totalment diferent. Es tracta de treballar investigant sobre una cosa que t'agrada". Eva Benzal, que investiga com eliminar i reciclar residus electrònics mitjançant bacteris, opina igual. "La gent té una idea equivocada del doctorat i ho considera un tercer estudi". Considera que és una feina vocacional.

Síndrome de Peter Pan

Xavier Guimerà pensa que la figura del doctorand no està prou valorada. "Hi ha qui pensa que tenim la síndrome de Peter Pan i es demana què fem encara a la universitat. Fem una cosa que ens agrada, i de fet és per això que hi som. En cas contrari, no aguantaria ningú". Considera, a més a més, que és una feina "molt important perquè el que fa avançar el país és el que genera la investigació i el desenvolupament". El famós I+D.

Daniel Calvo, també doctorand, opina el mateix. "Si un país vol evolucionar ha d'anar cap a l'I+D, i això s'aconsegueix amb gent preparada que fa un doctorat o que ha estat a la investigació". Per a Calvo, però, la figura de doctor "no es veu igual aquí que a fora. Si dius que fas un doctorand ho associen a ser professor universitari o a treballar en un centre de recerca. En canvi, al món de l'empresa pot donar molt joc". En el seu cas treballa i fa la seva tesi doctoral. "També existeix aquesta modalitat. No has d'estar en un programa o tenir una beca".