Com que tota aquesta història del Vermellgate sembla més pròpia d'un pati d'escola que d'una política seriosa, el se-nyor mestre ha donat un cop de puny damunt la taula. El senyor mestre és l'alcalde Valentí Junyent i ha posat Mireia Estefanell de cara a la paret. En termes institucionals, l'ha desposseïda de totes les seves funcions al govern municipal, on ocupava la posició de primera tinent d'alcalde. Es dóna el cas que Estefanell, en funció d'aquest càrrec, ha substuït l'alcalde al capdavant del consistori entre Divendres Sant i Dilluns de Pasqua, és a dir, justament els dies en què esclatava tot l'afer i durant els quals Junyent va anunciar que li havia perdut la confiança.

La normativa diu que és l'alcalde qui posa i treu els tinents d'alcalde i qui atorga competències als regidors de l'equip de govern, però la realitat política és que Estefanell va ser nomenada per al càrrec en virtut del pacte de govern subscrit a principi de l'any passar per Convergència i Esquerra. Estefanell, que justament va signar el document d'acord en un acte públic, era primera tinent d'alcalde a causa d'aquest pacte, i no per la pura voluntat de l'alcalde Junyent. Però aquest ha decidit destituilar-la i degradar-la a simple regidora sense que Esquerra hagi manifestat el seu acord, si més no de manera pública. La resolució va ser signada ahir al migdia i anunciada a la tarda, amb efectes de vigència a partir d'avui, sense que els republicans haguessin obert formalment la boca. Siguin quins siguin els contactes que s'hagin realitzat, si és que n'hi ha hagut, la pel·lícula projectada davant la ciutat ensenya en primer lloc l'alcalde assenyalant a la regidora el camí de la porta i després, si de cas, la reacció del partit de la desposseïda.

Junyent ha mostrat rapidesa i energia en un afer força desagradable, d'aquells que per una banda convoquen la curiositat dels ciutadans però per l'altre motiven la seva condemna. Ningú no queda ben parat, però el que va començar com una indiscreció del coordinador Bonvehí ha acabat en un procés sumari d'acusació, condemna i càstig a la cap de files d'Esquerra a l'Ajuntament, i l'alcalde apareix davant l'opinió pública en general i davant la seva gent en particulat com un dirigent enèrgic, resolutiu i que no està per bromes ni per jocs estranys. A la ciutadania li agrada que a les institucions hi hagi persones capaces de prendre decisions i no li agrada gota que els polítics juguin a fer-se infantilment la traveta.