La decisió de treure les atraccions mecàniques de la Fira de l'Ascensió de Manresa -que coincideix amb l'ExpoBages- de l'avinguda Francesc Macià i portar-les al polígon dels Trullols, on es concentren grans superfícies com Carrefour i Decathlon, ha acabat generant una inesperada pugna entre el comerç del centre de la ciutat, representat per la UBIC i la Cambra de Comerç, i els empresaris del polígon. Mentre els primers consideren que el trasllat ha perjudicat l'activitat al centre, els segons reivindiquen la idoneïtat d'un trasllat que, a més, consideren que ells s'han guanyat. Per la seva part, els firaires de les atraccions estan tan satisfets amb el canvi que, fins i tot, han demanat quedar-s'hi un cap de setmana més. L'Ajuntament no es pronuncia sobre la disparitat de criteris i al·lega que ho està estudiant.

Les informacions publicades per aquest diari des del primer moment a partir del contacte sobre el terreny amb els implicats va permetre afirmar, ja diumenge i dilluns, que el trasllat tenia uns perjudicats i uns beneficiats. Els perjudicats eren els expositors del centre, que percebien que havien tingut menys públic circulant, decreixement que també perjudicava el comerç de la zona; i quatre tipus de beneficiats: els veïns de Francesc Macià, que s'han tret de sobre una molèstia molt important; els comerços dels Trullols, que veuen ampliada la seva forta atractivitat; els firaires, que tenen més públic; i els clients, que valoren molt que la nova ubicacio és més accessible, té més espai per aparcar (l'anterior no en tenia en absolut) i que, alhora que poden passar una estona a les atraccions, poden visitar grans superfícies i el multicinemes. És raonable pensar que aquesta nova disposició deu haver atret més públic de fora de Manresa. Els empresaris dels Trullols defensen aquest cúmul d'avantatges i reivindiquen que si ha anat tan be és perquè ells havien demanat repetidament el trasllat, amb l'afegit que s'han preocupat d'anunciar-lo i de fer el necessari per tal que sortís bé.

Pot resultar sorprenent que la presència de les atraccions a Francesc Macià jugués a favor del comerç del centre, atès que desplaçar-se d'un punt a l'altre suposa caminar una distància considerable i per un camí desavinent, però l'experiència dels professionals situats al Passeig i Guimerà així ho afirma. Si es dóna per bona aquesta constatació i es confirma que l'Expo i la fira pròpiament dita perden pistonada amb el trasllat, és molt comprensible que botiguers i expositors es queixin, i l'Ajuntament haurà d'estudiar alternatives. De tots els interessos legítims però discrepants que hi ha en joc, el que ha de prevaldre per interès general és el de la dinamització de la ciutat, i aquesta no s'aconsegueix diluint justament allò que dóna sentit a la diada, que és l'Expo i la fira, tot al centre. El problema és que trobar una bona ubicació relativament a prop del Passeig no és fàcil; de fet, potser ni tan sols no és possible. L'Ajuntament haurà de fer un esforç d'objectivació del que ha passat realment i buscar un punt d'equilibri que prioritizi el que és més important per a Manresa en conjunt.