Aquesta és la pregunta que, a hores d'ara, moltes persones de la ciutat de Manresa es fan. La realitat és que -gairebé amb tota certesa- desapareix com a residència de persones grans i passi ser no se sap què.

I ara què passa? Que les persones que encara viuen a la residència -un total de 16- les estan recol·locant (o ho faran molt aviat) a la Residència de Sant Andreu. Què vol dir això? Que senzillament les porten a Sant Andreu perquè són places a extingir, a desaparèixer. És veritat o no, Sra. Regidora de Serveis Socials? Si és veritat, ho ha fet de manera silenciosa, sense fer soroll, i miri, els que venim de lluny aquesta història ja l'hem viscuda i no volem que es reparteixi.

Per si no ho sap, jo li ho explico. També més o menys a la mateixa època es va inaugurar la Residència Ramona Miró, ho recorden? En un pis de la Muralla, i el mateix procés, però ens van dir que no complia la normativa. Certament era veritat. I que per tot això havien de recol·locar les persones.

Tot plegat va fer que les places s'extingissin, i que no se'n parles més i, naturalment, en els pressupostos de l'Ajuntament va desaparèixer la partida destinada a la residència, de ben segur per destinar-la a alguna cosa més important que les persones.

I ara vostès volen fer el mateix! Doncs miri, no! Manresa no pot perdre aquestes places socials, Sra. Regidora. Fa uns quants dies vostè va participar en una jornada de «Manresa-Ciutat Amiga de les Persones Grans». Com pot ser una ciutat amiga de les persones grans si les úniques places socials i municipals que queden s'eliminen?

I Srs. de l'oposició, parin l'orella. Preguntin! Només han de demanar si les places que van a Sant Andreu, si mantindran les 21 places que té la residència (ara ja només 16). I -si es així- que ens mostrin el conveni per al manteniment d'aquestes places per deu anys, vint anys o els que siguin, i que es presenti públicament al grup d'edat de les persones grans perquè hi puguin dir la seva. Al Consell de les persones grans de Manresa no en sabien res. Sra. Regidora, vostè ha de venir a donar explicacions, però ha estat a petició nostra i aquest grup d'edat -que és el 18% de la població- i vostè no l'ha tingut en compte.

I per anar acabant, Sra. Regidora, sap la quantitat de places de residència que s'han perdut a Manresa en aquests dar-rers anys? Per a la seva informació, i per a la de les persones que tinguin la voluntat de llegir aquest escrit, volem dir-li que s'han perdut 104 places de residència social; moltes, no? 87 de les Germanetes dels Pobres i 17-18 de la Residència Ramona Miró. Això i, a més a més, 56 places privades de la Residència Assistida Althaia a la Clínica Sant Josep. Facin números... però el cas més flagrant és que -en tot aquest temps- se n'han creat menys de la meitat de les que es van perdre i totes les places que s'han creat són privades! Sí, amics del govern, són privades, i no n'hi prou amb això, si no que, ara, l'única residència vertaderament assistencial la volen fer desaparèixer «d'amagatotis». A més a més, vostè no diu què hi vol ubicar en aquest espai, que, segons sembla, quedarà buit.

I miri, Sra. Regidora, amb tot el respecte institucional que li tinc, li he de dir que no m'ho crec! No es fa mai un pas d'aquesta mena sense alguna cosa sobre la taula. I jo li demano -i si us plau- doni'ns una resposta: a part de l'estalvi de diners, que són el que són, quin projecte té o hi ha per fer fora els residents? Senzill!

En un època, l'actual, en què Manresa és una de les ciutats més envellides de Catalunya i amb un temps d'espera per tenir una plaça residencial pública que està al voltant del dos a tres anys, eliminar així de cop 23 places socials, ara ja 16 a extingir, al meu parer és molt molt greu perquè és un atac a les persones més vulnerables de la nostra ciutat. Per tant, demano a tot els regidors i regidores tant del govern com de l'oposició que, per favor, facin tot el que calgui perquè tot això que està passant només sigui un malson.

Cal mantenir la Residència Catalunya! Primer les persones!