El consum diari de 100 grams de sardina té efectes beneficiosos per a les persones amb diabetis, prevé les malalties cardiovasculars i millora la qualitat de vida, segons un estudi elaborat per l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IBIDAPS).

Així ho ha explicat el doctor Ramon Gomis, director de l'IBIDAPS i d'aquest estudi, conegut com a 'Projecte PILCHARDUS', en la sessió de ciència "Sardina en xarxa: alimentació, salut i sostenibilitat", que s'ha dut a terme a La Pedrera de Barcelona.

Aquesta investigació, que també ha comptat amb la col·laboració de l'Hospital Clínic, el Vall d'Hebron de Barcelona, l'Hospital Carlos Haya de Málaga i la Fundació Alicia, ha consistit en un assaig amb 53 pacients que van consumir diàriament 100 grams de sardina a fi de comprovar científicament els beneficis de la seva ingesta.

Les conclusions indiquen que el consum de sardina ajuda a tractar els trastorns del ritme del somni, millora les concentracions de adiponectina -hormona clau per evitar les complicacions cardiovasculars dels pacients- i no altera el control de la diabetis, sinó que a més resulta beneficiós en el cas de la de tipus 2.

El consum de sardina també "augmenta les poblacions bacterianes que protegeixen de malalties cròniques inflamatòries" i "no produeix augment de pes", ha apuntat Gomis.

També segons l'estudi, les conclusions del qual van ser publicades a la revista científica "Lipids in Health and Disease" a l'abril, "la sardina és un exemple d'aliment sa i sostenible".