A les consultes hem començat a veure un augment significatiu del nombre de pacients que vénen per problemes relacionats amb un mal descans. L’insomni, per si mateix, és un problema que afecta una gran part de la població, i si hi sumem els mals hàbits i un ritme elevat d’estrès, tenim el còctel perfecte per a un gran nombre de patologies. No obstant això, si seguim uns hàbits adequats i saludables de vida podem aconseguir millorar el nostre descans.

Factors que cal tenir en compte:

1. Respecta els teus horaris de son. Despertar-te o anar-te’n a dormir a hores diferents pot fer que el teu cos es torni boig intentant esbrinar quines hores tens per dormir. El nostre cervell s’ha de preparar i acostumar perquè el descans sigui eficaç, i si no li donem les pistes adequades l’eficiència disminueix, i això es manifesta en el fet que ens aixequem cansats i ens passem tot el dia com com zombis. Per tant, aprèn a respectar els teus horaris tant com puguis o et deixin, procura dormir al voltant de 8 hores cada nit, i sobretot si fas migdiada que no sigui gaire llarga per no despistar el cervell.

2. Fer una vida activa, entre altres avantatges, també t’evitarà tenir molts problemes de salut, com ara l’insomni. No calen grans esforços sinó petites contribucions que van sumant a poc a poc, com caminar en comptes d’utilitzar vehicles (sempre que es pugui), pujar per les escales i no per l’ascensor, o qualsevol altra activitat del dia a dia. Si ets actiu/va evitaràs tenir un excés d’energia a l’hora d’anar a dormir i ajudaràs el teu cos a sentir-se millor.

3. El combustible del qual t’alimentes també influeix en el teu descans. Uns hàbits saludables d’alimentació t’ajudaran a dormir millor. Sobretot, intenta evitar sopars carregats i de grans quantitats que suposin una digestió pesada, t’ajudarà a trobar-te més a gust. Si tens algun dubte, consulta-ho al teu metge de capçalera o a un dietista-nutricionista. I parlant del tema alimentari, també et recomanaria evitar l’alcohol ja que, encara que sembli que pugui relaxar, afecta a nivell cerebral i impedeix que puguis descansar tal com correspon.

4. Potser la següent es la més obvia de totes les recomanacions, però hi ha moltíssima gent que no hi pensa. Es tracta d’evitar els estimulants. Tot el que creus que et pot posar nerviós, evita-ho per poder-te relaxar. Per exemple, prendre cafè o te a la nit són hàbits molt comuns, i encara que no notis cap tipus d’exaltació, el teu cos sí que ho nota. Es poden substituir per infusions de til·la o valeriana. Igualment, procura evitar totes les activitats que puguin generar estrès, encara que siguin pel·lícules o videojocs, això també et pot alterar. Procurar fer activitats més relaxants les hores prèvies d’anar a dormir.

5. La millor recomanació que et puc donar es potser la més paradoxal. No et forcis a dormir. No t’ha passat mai que estàs donant voltes al llit i com més vols dormir més nerviós/a et poses? No ho aconsegueixes i això fa que encara et costi més, oi? Doncs la solució és senzilla, para aquest cercle viciós. Si notes que estàs en aquesta situació, aixeca’t i fes alguna altra activitat: llegeix o camina una mica per casa, i un cop t’hagis tranquil·litzat torna al llit. No obstant això, el que és ideal és no arribar a aquesta situació. Tenir presents les anteriors recomanacions t’ajudarà. I procura tenir uns hàbits actius i saludables, i això de comptar ovelles serà son d’un altre dia.