A l'estiu més de la meitat dels refredats són causats per un mal ús dels aires condicionats. Les grans diferències de temperatura entre el fred de l'interior dels edificis o els transports públics i la calor del carrer afavoreixen l'aparició de malalties a les vies respiratòries.

Amb aquests xocs bruscos de temperatures s'eleva el risc d'emmalaltir. Per això, si fem un bon ús d'aquest aparell, podrem evitar molts disgustos. En aquest sentit, el coordinador d'Urgències de l'Hospital Quirónsalud Sud de Madrid, Agustín Fernández Villar, destaca que l'ideal és mantenir la temperatura de l'aire entre els 20 i els 22 graus, encara que hi ha qui el posi més baix.

"La temperatura de l'aire condicionat i la velocitat de l'aire generen molta sequedat a les vies respiratòries ocasionant generalment rinitis, sinusitis, sequedat de la faringe. Cal evitar-ho no posant-se directament a la zona per on surt l'aire i mantenint una temperatura al voltant dels 22 graus", subratlla l'especialista.

D'aquesta manera, posa d'exemple els viatges llargs amb cotxe amb l'aire condicionat funcionant les cinc hores del trajecte, "un risc si no et vols posar-te malalt perquè previsiblement les nostres vies aèries s'irritin i assecat per culpa de l'aire fred, amb la consegüent entrada de microorganismes que podran desembocar en un refredat, per exemple".

Segons alerta, es poden produir faringitis, sinusitis, laringitis i en els casos més greus pneumònies, especialment a persones immunodeprimides o que treballen a càmeres de fred i després s'exposen al carrer a 40 graus. Fernández Villar avisa alhora que un mal manteniment de l'aire condicionat també és perillós perquè un aparell en mal estat pot afavorir la proliferació de la legionel·la, causant de moltes pneumònies.

Sobre com distingir un lleu refredat d'una grip, l'especialista d'Urgències demana atendre als símptomes: "No és el mateix que pels canvis de temperatura per sortir de casa al carrer, ens piqui la gola o esternudem que el fet que tinguem aquesta picor de gola durant més de 24 hores, dècimes de febre, i una mucositat groguenca verdosa, que fa que, a part del mateix refredat, puguem tenir algun bacteri".

Ens podem automedicar?

En aquest cas, el coordinador d'Urgències del Quirónsalud Sud de Madrid afirma que és possible prendre medicació pel nostre compte, però sempre atenent als següents passos: "El primer de tot és la hidratació abundant. Ja de primeres a l'estiu es perd molt líquid per la transpiració. Si estem en un ambient sec, amb aire condicionat, cal insistir en la necessitat de beure, es recomanen fins a tres litres d'aigua. A més, si hi ha picor faríngia, es poden administrar antiinflamatoris, com l'ibuprofèn, i si apareix febre, paracetamol".

Fernández Villar precisa també que cal plantejar-se visitar l'especialista, o bé a Urgències si és greu, quan aquest refredat es va complicant i evoluciona cap a pitjor passades les 24-48 hores. "Ja passat aquest temps, si persisteix el mal de coll, la tos, els esternuts, la febre, i amb l'automedicació no es controlen els símptomes, és necessari acudir a l'especialista o a urgències per a una valoració de si cal augmentar la medicació del tractament", conclou.

Segons ell, la millor manera possible de portar un refredat d'aquestes característiques és mantenir la hidratació, "només així es podran mantenir les mucoses humides"; no exposar-se a la sortida directa de l'aire condicionat; si estem a la feina, per exemple, tapar-se aquesta zona de la via aèria amb un mocador fi; i per descomptat evitar al màxim els canvis bruscs de temperatura, els 40 graus del carrer i no posar-se sota les sortides d'aire condicionat, "cal evitar-ho", reitera.

Finalment, crida l'atenció sobre l'ús de l'aire condicionat estant presents nens i gent gran. Encara que el seu ús és imprescindible moltes vegades per les altes temperatures, l'expert demana comprovar que s'està realitzant un bon ús del mateix i, per exemple, regular que a casa la temperatura no sigui extremadament baixa.

"Pels infants i les persones de tercera edat cal tenir molta més cura. Als nens no se'ls pot sotmetre a aquests canvis de temperatura perquè les pèrdues d'aigua són més importants que en els adults. En el cas de les persones majors, també, hi ha més deshidratació per l'escassa ingesta d'aigua. Es tracta d'edats que cal controlar molt més", sentencia l'expert de l'Hospital Quirónsalud Sud de Madrid.