La Comissió Mixta per a l'Estudi del Problema de les Drogues ha donat llum verd a l'informe que ha de posar les bases per a la futura llei de l'alcohol i que, entre d'altres, proposa multar els pares de menors que beguin. En cas de reincidència greu, si es demostra una actitud negligent dels pares, s'aplicaria la normativa existent en l'ordenament jurídic per a la protecció del menor.

La llei, segons l'informe, hauria de tenir com a objectiu principal retardar l'edat d'inici en el consum fins als 18 anys i aconseguir incrementar la percepció social del risc de consumir alcohol, especialment entre els joves. També vol acabar amb el botellón i els happy hours.

L'informe ha rebut 34 vots a favor, cap en contra i només les abstencions d'ERC i PNB. Ara, després de l'aprovació de l'informe, la pilota està a la teulada del ministeri de Sanitat, que haurà de redactar un projecte de llei i portar-lo al Congrés.

Campanyes de conscienciació

Per tal de conscienciar la ciutadania, es proposen realitzar campanyes de conscienciació social sobre els abusos de l'alcohol i altres addiccions; fomentar altres formes de celebració en festes amb la finalitat de modificar, malgrat la seva dificultat, els hàbits culturals relacionats amb el consum d'alcohol en espais d'oci, valorant polítiques de preu especial d'alternatives d'oci per a menors i, de tal manera, que es facilitin hàbits alternatius.

També, promoure pactes i estratègies de comunicació específiques sobre prevenció del consum d'alcohol en menors, tant en xarxes socials com en altres mitjans de comunicació social, per construir entorns en què les eleccions saludables siguin les més fàcils de prendre.

A més, caldria modificar el logotip de «consum moderat o és la teva responsabilitat» per logos més adequats que no incitin al consum com «tolerància zero en menors» 0 «menors sense alcohol», i canviar la consideració de consum moderat per campanyes que adverteixin que l'abús del consum d'alcohol pot provocar addicció i que el consum habitual és nociu per a la salut.

En l'àmbit assistencial, els professionals sanitaris tindran un paper primordial. Així, es potenciarà el paper de l'atenció primària en la detecció del problema de l'alcohol en menors, i en Urgències s'establiran protocols de coordinació d'assistència sanitària per intoxicació etílica.