En els darrers anys, la rivalitat entre sant Isidre i sant Galderic pel que fa al patronatge de la pagesia catalana es decanta per aquest darrer, i això és fruit "dels temps que vivim de recuperació de les velles tradicions catalanes, amb esperit crític respecte a les imposicions estrangeres", va explicar Enric Bartrina, responsable de l'Arxiu Diocesà de Solsona. Bartrina va oferir una xerrada, divendres al vespre a la sala cultural de l'ajuntament, que va obrir la segona Jornada de Sant Galderic, que organitza Òmnium Cultural del Solsonès, i en el transcurs de la qual es va presentar l'edició, a càrrec de Gogistes Solsonins, dels goigs de Sant Galderic de Navès (que precisament avui celebra la seva festivitat amb la celebració d'una missa al migdia a l'església de Santa Margarida), interpretats amb una pianista i dues veus. L'acte es va acabar amb una conferència del periodista Ramon Solsona sobre les frases fetes i expressions pròpies de la llengua catalana.

En el transcurs de la seva intervenció, Bartrina va recordar que "cap sant no té l'exclusiva de ser el patró dels pagesos" (vegeu desglossat) i va revelar que les seves investigacions l'han portat a considerar "sant Sebastià com l'autèntic patró dels pagesos solsonins". I en aquesta elecció hi té molt a veure la meteorologia, ja que "la seva festivitat és el dia 20 de gener, quan comença a fertilitzar el gra sembrat", apunta l'arxiver i historiador. A més a més, Bartrina va relatar el destacat paper de la Confraria de Sant Sebastià en la societat solsonina des de final del segle XV, ja que va promoure una cooperativa del blat que regulava el preu del gra.

Pel que fa a la dicotomia entre sant Galderic i sant Isidre, Bartrina va refermar la major antiguitat del primer, però diverses causes van afavorir sant Isidre, entre les quals cal destacar "la penetració de la cultura castellana a partir del segle XVII, amb molts bisbes castellans" que afavorien el culte al patró de Madrid. En aquest procés transformador moltes imatges de sant Galderic es retocaven lleugerament i canviaven de nom.