La casa consistorial solsonina, el Casal de Cultura i Joventut i el pavelló poliesportiu municipal incor-poraran mesures destinades a reduir els consums energètics gràcies a l'ús de les tecnologies de la infor-mació i la conscienciació dels usu-aris. Són els tres equipaments municipals de Solsona que participaran en el projecte europeu d'estalvi energètic Smartspaces. Formar-ne part ha estat una iniciativa de la regidoria de Medi Ambient de Solsona i es realitza a través de l'Agència de l'Energia de Lleida.

El projecte Smartspaces, emmarcat en la convocatòria CIP-ICT PSP Call 5 de la Comissió Europea, es duu a terme a onze ciutats, que agrupen 550 edificis, d'Anglaterra, França, Alemanya, Itàlia, Espanya, Catalunya, Holanda, Turquia i Sèrbia. Dins d'aquestes ciutats s'hi inclou Lleida i 18 equipaments de diferents municipis de la demarcació, entre els quals hi ha els tres solsonins. Aquest pla pilot no té cap cost per a les arques municipals i és coordinat aquí per l'Agència de l'Energia de Lleida i les empreses Gassó i CIMNE com a socis tecnològics.

Els objectius marcats d'eficiència i estalvi energètic són el seguiment dels consums d'energia de manera centralitzada i informatitzada; el recull de les dades d'utilització de cada edifici, els horaris d'ocupació, la distribució d'usos al llarg del dia i de forma diferenciada segons si es tracta de laborables o festius, i l'establiment de sistemes de comunicació amb les diferents tipologies d'usuaris. Aquest primer any, s'avaluarà el potencial d'estalvi d'energia dels tres edificis que formen part del pla pilot i s'estudiaran possibles solucions.