L'endemà que la Fiscalia de Lleida decidís iniciar una investigació per escatir si hi ha un delicte d'incitació a l'odi en algun dels actes del Carnaval de Solsona, l'entitat responsable de l'organització de la festa a la capital del Solsonès, l'Associació de Festes del Carnaval de Solsona, va emetre ahir un comunicat en què desvincula "el suposat cartell del Carnaval" que convida a "matar espanyols en un ambient festiu, pacífic i familiar" de la festa solsonina i la seva organització. A més, l'Associació de Festes "condemna rotundament" el missatge del fals cartell, que atribueix a "una campanya de criminalització del Carnaval de Solsona".

L'entitat també "lamenta profundament" que les imatges de l'arribada del Rei Carnestoltes, retransmeses per la Xarxa de Televisions Locals, hagin estat interpretades fora del seu context original i que se n'hagi "exagerat el to d'una forma desproporcionada" en relacionar-les amb les "opinions personals" de l'escriptor Valentí Vilaginés, entrevistat en el mateix programa per la seva llarga relació amb la història del Carnaval. L'Associació de Festes recalca que les paraules de Vilaginés són "personals" i no representen ni l'entitat organitzadora ni la ciutat de Solsona.

El col·lectiu ha volgut recordar el caràcter "fictici, grotesc, satíric i burlesc" de la representació de l'arribada del Rei Carnestoltes, "que en cap cas ha de descontextualitzar-se i desvincular-se del to transgressor que sempre ha caracteritzat la festa solsonina", argumenta. Malgrat tot, l'associació vol deixar ben palès que "mai no va plantejar-se aquest acte amb voluntat ofensiva envers cap col·lectiu de ciutadans" i ha demanat disculpes públiques per a qui s'hagi sentit ofès.