Els responsables del Zoo del Pirineu, situat a Odèn, fan una crida a la col·laboració ciutadana per localitzar una àliga que es va escapar durant una exhibició i que ha perdut l'aparell emissor que tenia incorporat, per la qual cosa se li ha perdut el seu rastre telemàtic. Segons afirmen, és una au inofensiva que no ataca els humans.

L'animal en qüestió és una àliga estepària, una espècie original de Mongòlia i de Rússia. Va néixer fa tres anys en un parc zoològic de Txèquia i fa dos anys va ser incorporada al Zoo del Pirineu. Per aquest motiu, mai no ha estat en llibertat i està acostumada a menjar de la mà dels humans. "És una au carronyaire, que s'alimenta de carronya. A tot estirar, podria arribar a caçar un conill, però dubtem molt que pugui atacar una persona, ja que és una àliga que té un caràcter molt dòcil", explica la responsable de la instal·lació, Stania Kuspertorva. "Tenim l'esperança que, com que ha nascut i ha crescut entre la gent, no els tindrà por. Ara que comença la temporada de bolets, i els boscos s'omplen amb boletaires, és possible que algú la trobi", afegeix.

L'àliga estepària té un metabolisme lent. "Pot aguantar dues setmanes sense menjar. No sabem si ara que està sola s'acostumarà a buscar aliment pel seu compte o no", explica Kuspertorva. "Per això, si veu algú, podria ser que se li acostés per demanar-li menjar", afegeix.

L'au, segons explica, porta un anell de color plata a la pota i, a cada pota, té una tira de cuir, que pot fer més fàcil la seva identificació. "No creiem que tingui prou força per volar fins a la muntanya. El més probable és que s'estigui pels boscos entre Lladurs i Odèn", afegeix la responsable del zoo.

L'au es va escapar aquest cap de setmana durant una exhibició en què hi participaven quinze animals diferents. "Es va escapar i no va tornar. Al cap de poc, vam trobar al terra el seu emissor, que havia perdut en arrencar el vol. Confiem que, com que no pot volar gaire alt, no hagi arribat gaire lluny, i s'estigui per aquests boscos de la zona", diu Kustertorva. "Si algú la localitza, agrairíem que ens pogués passar la informació", afegeix.