Sant Llorenç de Morunys talla avui la cinta de la nova sala del Museu de la Vall de Lord, dedicada a la pedra, un element característic de la zona.

Amb aquest espai, l'Associació Cultural Vall de Lord, responsable de la gestió del museu, vol deixar constància de la importància d'aquest material per a la vall, i així inclou des de fòssils trobats a la zona fins a restes arquitectòniques. La reina de la corona de la mostra és l'escull coral·lí, unes acumulacions de coral trobades al territori i datades de l'època en què la comarca tenia el mar a sobre.

La sala, que ha rebut el nom de Josep Cases, expresident de l'associació mort aquesta primavera, és al primer pis de la casa prioral del monestir de Sant Llorenç, que ha estat rehabilitat amb un pressupost de 89,692,42 euros.

La pedra se suma a la fusta, el guix i el tèxtil que ja formaven part del museu. Tots quatre elements representen materials que distingeixen la vall de Lord. De la fusta en sorgeixen els barrals, uns càntirs construïts amb fusta típics de la vall.

El guix hi és present en honor del poble de Guixers, que com el seu nom indica té una gran quantitat d'aquest material dins del seu terme municipal. Amb el guix, les cases antigues hi feien filigranes com els sostres de guix emmotllat. Uns dibuixos que representaven diferents símbols com els escuts que pertanyien de la família propietària de la casa.

D'altra banda, també s'exposa el tèxtil i s'explica el procés de confecció del drap piteu, una llana tradicional de la vall des del segle XIII fins al XIX.

"L'exposició pretén explicar els trets principals de la vall, que no es troben a la resta de la comarca", exposa Montse Vilalta, guia del museu. "Amb tot, volem aconseguir que els visitants entenguin el paisatge, l'arquitectura i la cultura d'aquesta zona", continua Vilalta.

El museu s'afegeix a la diversitat d'ofertes de la zona: el mirador del Codó, el santuari de Lord, les fonts del Cardener i tot un reguitzell d'excursions. Per aquest motiu també inclou informació com l'evolució del nucli de Sant Llorenç o l'explicació dels sobrenoms que tenen les cases del poble.

Augmenten els visitants

La sala està oberta al públic des de fa pràcticament dos mesos. Segons les xifres que ha facilitat l'associació, aquest estiu el nombre de visitants s'ha multiplicat per dos d'ençà l'arribada de l'espai de la pedra. Des que es va posar en marxa, el mes de juny, ja ha rebut 1.700 visitants.

L'entrada, que és gratuïta, inclou una visita guiada a les hores marcades.