Aquest migdia Solsona ha donat el tret de sortida a cinc dies de Festa Major, la 363a edició, amb la primera tronada a la plaça Major i un reconeixement al trabucaire Ignasi Vila, que amb 88 anys és un dels més veterans. Ha estat l´autor de la trabucada inicial des del balcó consistorial al moment de la salutació de l´alcalde, David Rodríguez.

Des del 2014, en aquest primer acte del programa es dóna protagonisme a un dels membres dels Trabucaires de Solsona, la colla més antiga del país. L´alcalde ha fet un breu repàs de la biografia d´Ignasi Vila, més conegut com el Nasi, i n´ha destacat la seva dedicació al camp i les aficions, totes "en contacte directe amb la terra: la caça, caminar, anar a buscar bolets i cuidar l´hort fins no fa pas gaire". Amb aquest perfil, "no és d´estranyar que als anys setanta tingués interès a fer-se trabucaire, i des d´aleshores ha estat un dels seus integrants més actius".

Davant del públic que s´ha congregat davant l´Ajuntament per participar a la primera cercavila de la Festa Major, David Rodríguez, també ha fet menció de Joan Isanta, "el nostre pregoner de referència", jubilat recentment, per a qui ha demanat un aplaudiment. Isanta va posar veu al pregó d´inici de festa durant més de 30 anys. Des del Corpus passat el substitueix el músic Ivan Vilaseca, que, com és tradició, en el decurs del passacarrers convida els solsonins a participar a la celebració i a engalanar els balcons amb domassos i senyeres.

En la salutació, el batlle ha posat de relleu les "desenes d´institucions i entitats" que fan que la celebració en honor a la patrona "sigui grossa de veritat". De fet, "la vasta col·lectivitat que hi ha darrere la Festa Major", declarada Festa patrimonial d´interès nacional, n´és el seu "principal actiu".

Al vespre, cant de la Salve i castell de focs

Els actes es reprendran aquest vespre amb la primera baixada d´autoritats des del consistori fins a la catedral per assistir al cant de la Salve, a càrrec de l´Orfeó Nova Solsona, i, posteriorment, el castell de focs. Quant a la programació nocturna d´avui, hi ha una nova funció de l´obra Game over Shakespeare, a càrrec de Lacetània Teatre, i un concert d´havaneres amb el grup Port Bo a la plaça de Sant Joan.