La Junta Arbitral de Consum de Catalunya ha donat la raó als usuaris solsonins que van tramitar, a través de l'Oficina Comarcal d'Informació al Consumidor (OCIC) del Consell Comarcal del Solsonès, una reclamació contra Movistar com a conseqüència dels augments que havien experimentat en la tarifa Fusion. Aquest producte de la companyia telefònica és un paquet que inclou una línia fixa, una línia mòbil, la connexió a Internet i un servei de canals de televisió, i que s'anunciava amb un preu unificat i que es definia "per sempre". El maig del 2015 Movistar va apujar la tarifa dels usuaris de Fusion 5 euros al mes i, posteriorment, el febrer del 2016, va tornar a incrementar aquest import 3 euros. La darrera puja que ha aplicat ha estat el mes d'agost passat, data a partir de la qual els usuaris paguen 2 euros d'increment.

Atès que l'oferta de la tarifa sense canvis constava a la web de la companyia, a les notes de premsa de presentació del producte i als anuncis que es van inserir als mitjans en el moment del llançament, i que la publicitat té naturalesa d'obligació contractual, els consumidors van poder reclamar que se'ls retornés l'import cobrat de més i que la companyia els mantingués la quota que havien contractat.

L'OCIC del Consell Comarcal del Solsonès ha tramitat més de 50 sol·licituds d'arbitratge sorgides arran d'aquest fet. La Junta Arbitral de Catalunya ha donat la raó als consumidors i la companyia haurà de retornar els imports cobrats indegudament i haurà de cobrar, a partir d'ara, la tarifa que els usuaris van contractar inicialment. L'oficina ha rebut, fins ara, 12 laudes que estimen les reclamacions dels consumidors i estan esperant rebre les resolucions de la resta d'expedients.

Els usuaris de Fusion que van contractar el servei quan la companyia oferia la tarifa "per sempre" encara poden reclamar que se'ls retornin els imports pagats de més i que se'ls continuï aplicant allò que van pactar en el moment de la contractació. Per poder fer efectiva la reclamació cal adreçar-se primerament a la companyia i expressar-li el desacord amb els augments de tarifa. Aquesta reclamació es pot fer telefònicament, a través del web de la companyia o per carta certificada. Això permetrà obtenir un número de reclamació, imprescindible per demanar el tràmit de l'arbitratge. Un cop efectuada la reclamació cal esperar la resposta de l'empresa o que passi un mes des que s'hi ha contactat i adreçar-se a qualsevol oficina de consum per tal que informin i tramitin la sol·licitud.

Publicitat vinculant

Els responsables de l'OCIC expliquen que, com a consumidors, hem de saber que la publicitat i els catàlegs són vinculants, que les ofertes que hi surten han de ser respectades i que tenen validesa contractual. Això implica que cal guardar-los per tal de poder demostrar, si s'escau, que no se'ns ha aplicat una promoció, per exemple. Precisament, una de cada tres reclamacions que no obtenen una resolució satisfactòria per al consumidor és a causa de no disposar de mitjans fefaents que demostrin el greuge.