Dues urbanitzacions del Solsonès seran banc de proves de la Generalitat per lluitar contra la plaga de la processionària del pi. Així ho ha avançat el conseller comarcal de Medi Ambient, Albert Bajona.

Bajona ha detallat que l'actuació es farà a la zona a instàncies del Consell Comarcal i es durà a terme en boscos del Pi de Sant Just (Olius) i Santa Llúcia (Navès).

La intervenció anirà a càrrec del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), amb seu a Solsona, i serà possible gràcies a una dotació encara per especificar de la direcció general de Boscos. Així mateix, dimarts que ve, 22 de novembre, "hi ha fixada una reunió d'alcaldes i tècnics del centre per acabar de perfilar-ne detalls", ha subratllat Bajona.

Les temperatures suaus de l'hivern passat, sumades a la desaparició dels depredadors de les erugues, van fer que aquesta espècie baixés abans dels arbres en ple mes de gener del 2015 i a partir de llavors es multipliqués exponencialment als boscos.

És per posar-hi fre que la Generalitat impulsa ara aquesta prova pilot. Al Solsonès s'actuarà a les urbanitzacions de Sant Just i Santa Llúcia, tot i que fora de la comarca també es preveu implementar-la en punts del Bages i el Berguedà. Fonts del CTFC han preferit esperar, això sí, a la propera trobada prevista amb els ajuntaments abans d'avançar-ne informació més concreta.

Segons Bajona, els resultats de la intervenció no es preveu que siguin immediats i podrien començar a percebre's amb claredat en un termini de tres a quatre anys.

El treball, l'amplitud del qual ha de servir per combatre la plaga, es desenvoluparà sobre la base de dues línies d'actuació: la instal·lació de caixes niu per protegir ocells insectívors, com les mallerengues, que poden contribuir eficaçment al control biològic de les erugues, i un pla de fumigació específic. Enguany, per tractar la processionària, el departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha triplicat el pressupost que destina a combatre la processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) atès l'increment de la plaga, que ja ha afectat 175.000 hectàrees a tot Catalunya. Al Solsonès hi ha grans extensions boscoses afectades.