Set expedients sancionadors han estat iniciats pel Consell Comarcal del Solsonès a causa de diversos abocaments incontrolats en punts de recollida durant els darrers sis mesos. Amb aquestes accions l'ens comarcal vol posar fi al mal ús dels punts de recollida de residus.

El Consell ha rebut les denúncies de diversos ajuntaments, del Mossos d'Esquadra i de l'empresa que gestiona el servei de recollida. Pel que fa a la seva tramitació, una vegada el Consell Comarcal té coneixement de l'abocament, s'inicia l'expedient sancionador, el qual es notifica a l'interessat, que pot presentar recurs en el termini establert.

El recurs serà estimat o desestimat per l'ens comarcal, i en cas de desestimació, s'inicia un període voluntari de pagament. Esgotat aquest període, i si el denunciat no ha fet efectiu el pagament, es procedeix al cobrament per la via executiva a través de l'Organisme Autònom de Gestió i Recaptació. Les infraccions poden comportar sancions de fins a 6.000 euros, segons l'Ordenança reguladora del servei de recollida selectiva i rural a la comarca del Solsonès. Segons fonts del Consell, les actuacions «no busquen finalitats recaptatòries sinó dissuasives contra aquests comportaments incívics».

La majoria dels ajuntaments de la comarca del Solsonès tenen delegades al Consell Comarcal les competències en la gestió de residus «en el més ampli sentit», expliquen des de l'ens comarcal, i afegeixen que, fruit d'aquesta delegació, i havent tingut coneixement de diversos abocaments en punts de recollida en els darrers mesos, han optat per obrir els set expedients sancionadors.

La comarca del Solsonès rep nombrosos visitants durant l'època estiuenca. Per posar un exemple, Sant Llorenç de Morunys sol triplicar la seva població, que passa de 1.000 a 3.000 habitants, aproximadament. En els darrers dies hi ha hagut queixes de l'Ajuntament de Guixers i ara s'han ampliat a l'àmbit comarcal.