Un estudi de la investigadora del Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya de Solsona (CTFC) i professora de la Universitat de Lleida (UdL) M. Teresa Sebastià mostra que la barreja de múltiples espècies ajuda a mantenir un baix nivell de males herbes en comparació amb el sistemes basats en monocultius en prats intensius. El creixement descontrolat de males herbes pot disminuir la qualitat i la quantitat del farratge.

Aquest treball forma part d'un experiment a escala continental que s'afegeix a «resultats anteriors que mostraven com la barreja d'espècies tenia un efecte positiu sobre la productivitat dels sistemes agrícoles i sobre la seva estabilitat», segons Sebastià. L'estudi es va dur a terme en 30 localitats europees, des de la zona mediterrània (Aragó, Catalunya, Sardenya) fins al subàrtic (Islàndia, nord de Noruega) i una zona del Canadà. La barreja de dues lleguminoses i dues gramínies ha mostrat, a més, una reducció de la necessitat de fertilitzants nitrogenats respecte dels monocultius.

Els beneficis, a més d'incrementar la producció de farratge i de captura de nitrogen, són rellevants per a l'intensificació sostenible de l'agricultura i es poden aconseguir mitjançant accions pràctiques a nivell d'explotació, com s'ha demostrat en algunes regions europees que ja les apliquen de manera generalitzada.