Un grup d´alumnes de l´Escola Agrària del Solsonès ha participat a un intercanvi amb el Lycée Agricole de Pamiers, a França, durant la primera setmana de març. L´escola francesa, amb més de 300 alumnes, és un referent a nivell de formació agrària a la regió francesa de l´Arieja.

Durant la seva estada, els alumnes van poder visitar vàries explotacions ramaderes de la zona. Una d´elles va ser una explotació d´oví transhumant amb formatgeria pròpia; una altra els va mostrar un projecte boví sota el segell de qualitat ´veau sous la mère´; finalment, els estudiants van visitar una darrera explotació d´oví i cabrum de llet.

Segons l´Escola Agrària del Solsonès, una part clau del viatge van ser les pràctiques a la finca de l´escola francesa, on els alumnes van aprendre a manipular amb seguretat vaques de les races bruna i gascona, a part de gaudir també d´una visita cultural a la ciutat de Foix i una degustació de productes típics de la zona com el foie, el formatge Bethmale i els embotits.

Pyrpastum

L´intercanvi realitzat a principis de març entre les escoles catalana i francesa forma part de les activitats que es duran a terme durant els propers dos anys en el marc del programa Pyrpastum, finançat en un 65% pel fons Feder de la Unió Europea, amb l´objectiu de fomentar la ramaderia extensiva als vessants català i francès del Pirineu. En els propers mesos, s´organitzarà un viatge al sud de França per a professionals catalans del sector. A més, està previst que els alumnes francesos visitin Solsona i comarca durant el proper mes d´octubre.

Es tracta d´una iniciativa de col·laboració entre l'Escola Agrària del Solsonès, l'Escola de Pastors de Catalunya, el CFPPA Arieja-Comenge i la Fedération Pastorale de l'Ariège.