Comunicar-se a través d'aplicacions del telèfon mòbil forma part del nostre dia a dia. L'ús quotidià dels 'smartphones' i els missatges a través d'Internet ha fet que serveis com WhatsApp, Skype, Facebook Messenger o FaceTime, que han començat a reemplaçar les vies de comunicació tradicionals, estiguin en el punt de mira de la Comissió Europea.

La CE ja treballa per reforçar el control sobre aquests serveis de missatgeria i comunicació instantània. Les autoritats europees de protecció de dades van anunciar fa només uns dies que actuaran de forma coordinada per evitar que WhatsApp segueixi endavant amb l'intercanvi de dades amb Facebook mentre no es confirmin suficients garanties legals que garanteixin la privacitat dels usuaris.

I és que quan ens descarreguem aplicacions com WhatsApp moltes vegades no solem fixar-nos en els permisos que els concedim, ni tampoc ens molestem a configurar les opcions de privacitat, un aspecte fonamental si volem reforçar la nostra privacitat i seguretat. WhatsApp ens ofereix aquesta possibilitat i fer-ho és molt senzill.

No podem desaparèixer sense més, però sí que podem ser una mica més invisibles. Podem evitar, per exemple, que vegin la nostra última connexió, la nostra foto de perfil, si hem vist o no els missatges que ens han enviat, etc. D'aquesta manera aconseguirem també una mica més de privacitat.

1. Ajusta l'hora de l'última connexió

Perquè ningú pugui saber quan ha estat l'última vegada que has entrat a l'aplicació has d'eliminar l'hora d'última connexió. Sempre hi ha algun xafarder a qui li agrada saber 'dades' d'aquest tipus, així que si vols evitar que tafanegin més del compte fes els ajustaments necessaris. És molt senzill.

Heu d'accedir en l'aplicació, anar a 'Ajustos', 'Compte', 'Privacitat' i 'Hora de últ. vegada' (són els mateixos passos tant a Android com a iPhone). Aquí hauràs de triar qui pot veure l'hora de connexió: tothom (fins i tot persones que no estiguin a la teva agenda però tinguin el teu número de telèfon), només els teus contactes o ningú. Tingues en compte que si tries l'opció 'ningú', tu tampoc podràs veure l'hora de connexió dels teus contactes.

2. Amaga la teva foto de perfil

També pots fer que la teva foto de perfil només sigui visible per als teus contactes i evitar que la vegin la resta de persones que no tinguis agregades a la teva agenda. Per a això has d'anar a 'Ajustos', 'Compte', 'Privacitat' i a 'Foto de perfil' triar l'opció 'Els meus contactes'. També tens la possibilitat d'escollir 'ningú', de manera que tampoc seria visible per als teus contactes.

3. Adéu al 'doble check blau'

També en l'apartat de 'Privacitat', dins de 'Paràmetres' i 'Compte', es troba l'opció per desactivar el 'doble check' o 'doble tic blau'. A la part inferior del menú veuràs una casella amb el nom 'Confirmacions de lectura'. Per defecte apareixerà activada, el que significa que per defecte tenim activat el 'doble check blau'. Si desmarquem la casella i, per tant, la confirmació de lectura, llavors els nostres contactes deixaran de veure el 'doble tic blau' quan llegeixin els nostres missatges. Tingues en compte que tu tampoc rebràs la confirmació quan ells llegeixin els teus.

4. Posa l'aplicació en pausa

Si posem l'aplicació en pausa o, el que és el mateix, forcem la detenció de WhatsApp, llavors els nostres contactes només veuran els missatges que ens enviïn amb un tic simple, és a dir, amb el tic d'enviat, però no amb el tic de rebut. Aquest és un truc senzill per evitar rebre missatges durant una estona sense haver de desinstal·lar l'aplicació o apagar el mòbil.

Per fer aquest procés a Android hem d'anar a l'apartat d''Ajustaments' del telèfon, 'General', entrar a 'Aplicacions' i buscar 'WhatsApp'. A la secció d''Informació de l'aplicació' hem de prémer sobre el botó de 'Forçar detenció' i deixarem de rebre missatges i notificacions fins que tornem a entrar a l'aplicació.

A iOS el procés és diferent: hem de fer un doble clic ràpid sobre el botó circular de l'iPhone. D'aquesta forma, apareixeran totes les aplicacions que tenim obertes en segon pla. Seleccionem WhatsApp i fem lliscar el dit de baix cap a dalt.

5. 'Apps' per a ser invisible

Actualment, al mercat hi ha aplicacions que ens ajuden a tornar-nos invisibles a les xarxes socials amb certs avantatges. Per exemple, per als que no volen que es vegi la seva hora d'última connexió ni se sàpiga quan llegeixen els missatges, existeixen 'apps' que permeten tot això, però amb l'avantatge que sí que poden xafardejar l'última hora de connexió i rebre els tics blaus de les seves converses. Una d'aquestes aplicacions és 'Stealth App', que compta amb una versió de pagament sense publicitat que costa més que el mateix WhatsApp.