La Fundació Universitària del Bages (FUB) i la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC) han signat un conveni de col·laboració per ajudar a la professionalització en la gestió d'associacions i fundacions. Amb aquest objectiu, el Centre Internacional de Formació Contínua del Campus Manresa de la UVic-UCC, amb la col·laboració de la fundació, posaran en marxa, a partir del curs 2016-2017, un diploma de Postgrau en Gestió de Fundacions i Associacions, adreçat a professionals del sector i també a aquelles persones que vulguin orientar la seva carrera professional en aquest àmbit. Per facilitar l'accés a aquesta formació, la Fundació Antigues Caixes Catalanes concedirà 10 beques de 1.250 euros cadascuna.

El programa del postgrau inclourà formació dels àmbits del tercer sector, en matèria de gestió i governança i sobre gestió econòmica, estratègica, de persones, de comunicació, de captació de fons i d'innovació. Durant el postgrau, l'alumnat haurà de realitzar un treball de final de postgrau. La formació, de 180 hores de durada, s'impartirà entre els mesos d'octubre del 2016 i juny del 2017.

Els continguts

Els continguts que s'impartiran inclouen una introducció a les característiques del tercer sector, en general, i més concretament sobre les de fundacions i associacions. Pel que fa a la gestió, s'abordaran qüestions com la missió i els valors, la participació i la presa de decisions i com organitzar contextos que ajudin a prendre-les. En l'àmbit econòmic, el postgrau tractarà sobre fiscalitat i elaboració de comptes anuals. El mòdul dedicat a la gestió estratègica es concentrarà en l'elaboració de plans estratègics, en lideratge i processos de canvi i a establir polítiques d'aliances entre els sectors públics i privats. Un altre dels eixos formatius serà el de la gestió de persones, que estudiarà tant el patronat, com els socis, el personal laboral, voluntaris i receptors dels serveis; el desenvolupament i la formació de les persones; i la gestió de conflictes. La gestió de la comunicació forma part també del contingut del postgrau, tant la interna com l'externa, així com l'elaboració de campanyes i de plans de comunicació i el branding a través de xarxes socials. El setè mòdul es dedicarà a la gestió de captació de fons a través del fundraising, de la sensibilització i de les tècniques de captació de fons. Finalment, el postgrau es completarà amb un apartat dedicat a la gestió de la innovació, a la recerca i l'emprenedoria.

Beques específiques

La Fundació Antigues Caixes Catalanes ha dissenyat un programa específic de beques, que s'adreça a directius o tècnics superiors amb funcions de decisió en fundacions o associacions que tin-guin seu o delegació a Catalunya i que realitzin alguna activitat cultural, assistencial, educativa i/o mediambiental. Els candidats a les beques han de tenir formació universitària. L'import de les 10 beques que es concediran directament a les entitats és de 1.250 euros, que representen pràcticament el 50% de l'import total de la matrícula. La sol·licitud de la beca s'ha de fer a través de les fundacions i associacions abans del 10 de juliol del 2016, coincidint amb el període de matriculació al postgrau.

El 6 de juny, presentació

La presentació oficial del postgrau es farà el 6 de juny, amb una taula rodona a la FUB amb la intervenció de responsables d'associacions i fundacions del Bages i de la resta de Catalunya que moderarà Maravillas Rojo, sobre "Les fundacions i associacions com a eines de transformació social". Rojo ha estat directora de programes d'emprenedoria social de la conselleria d'Empresa, entre d'altres.