L'escola Sant Ignasi de Manresa ha guanyat el primer premi del guardó 'La ciència i els infants', convocat pel Rotary Club de Manresa-Bages i la Fundació Universitària del Bages.

El segon premi ha estat per a l'Escola Bressol Reixics de Canet de Fals. En el primer cas, el jurat ha valorat l'originalitat de la proposta, la claredat de l'enfocament científic i la robustesa del material emprat. Del segon premi, el jurat n'ha destacat l'adequació de la proposta a l'etapa 0-3 i l'aprofitament del material usat. El premi s'ha lliurat aquest dijous, 2 de juny, a la sala d'actes de l'edifici FUB2, en un acte que ha comptat amb la conferència titulada 'De l'aprenentatge a la intervenció educativa', a càrrec del manresà Albert Sardans, mestre d'educació primària i membre de l'EAP del Bages, i al qual també hi ha assistit la regidora d'Ensenyament i Universitats de l'Ajuntament de Manresa, Mercè Rosich. El premi consisteix en material educatiu per a l'aprenentatge científic per a l'escola guanyadora.

A l'hora de valorar les propostes, el jurat ha tingut en compte diversos criteris, com la capacitat de les propostes d'afavorir la iniciativa intencionada dels infants i la possibilitat de resolucions diverses, l'originalitat en l'enfocament, la claredat en l'acostament al concepte científic i la cura en la tria dels materials i l'adequació d'aquests a l'ús dels infants.

A més dels premis en material educatiu, el Rotary Club Manresa-Bages facilita que els centres participants visitin el Lab 0_6, un espai permanent que els estudis d'Educació Infantil d'UManresa van posar en marxa el mes de gener per promoure l'educació científica a les primeres edats. Paral·lelament, el professorat rebrà unes sessions formatives par part dels docents dels estudis d'Educació Infantil.

Un premi per promoure l'interès per l'educació científica

L'objectiu del Rotary i de la Fundació Universitària del Bages amb aquesta convocatòria és promoure l'interès per l'educació científica a les primeres edats, concretament en l'etapa educativa que va dels 0 als 6 anys. El fet d'acostar la ciència als infants té per objectiu incrementar la comprensió que aquests tenen sobre els fenòmens del món i, a la vegada, fer créixer el seu interès posterior per les vocacions científiques.

La convocatòria està vinculada a la Fira d'Experimentació per a infants de 0 a 6 anys, impulsada pels estudis d'Educació Infantil de la Fundació Universitària del Bages. Coincidint amb la cinquena edició d'aquesta activitat, celebrada el passat 7 de maig, es va posar en marxa la prova pilot del premi, en el qual hi ha participat cinc centres educatius, tant centres de primària com escoles bressol de la comarca. A més dels dos centres guanyadors, en aquesta primera convocatòria hi ha participat les escoles L'Espill i La Sèquia, que van planificar i treballar a l'aula la proposta abans de presentar-la a la Fira. Les properes edicions del premi també estaran lligades a la Fira d'Experimentació, que serà el marc de presentació pública de les propostes elaborades pels equips docents dels centres que vulguin participar en la convocatòria.