Dins del marc del cicle El Documental del Mes, coordinat per MEES i CineClub, es podrà veure aquest dijous, a les 8 del vespre a l´espai Plana de l´Om de Manresa, ´Confessions d´un banquer, un documental en què, a través del testimoni d´un banquer alemany, descobrirem un sistema que aïlla els banquers de la resta del món i els fa incapaços de reflexionar sobre la seva pròpia feina.

Un edifici buit, un expert en banca d'inversions i una mirada inquietant sobre un món paral·lel. El documental Confessions d'un banquer (Master of the Universe) ens aporta un punt de vista únic: el d'un poderós ex-treballador d'un banc d'inversions de Frankfurt que explica (sense dir noms ni concretar dades) com es va arribar a la crisi financera des del seu punt de vista.

Llicenciat en economia, Rainer Voss va començar a treballar en banca als 18 anys i es va retirar amb 49 anys el 2008. Ara es dedica a viure, es va organitzar per no haver de treballar durant la resta de la seva vida. "Avui dia si no tens una professió no ets ningú. Ens presentem com a periodista, financer, advocat ... és part de la nostra personalitat i això és una perversió. Ho hem invertit: primer som un professional i després una persona, i pel camí hem extraviat els valors i l'ètica." El protagonista desentranya durant més d'una hora de film què significa treballar a primera línia financera de la banca, un vida de lleialtat i sacrifici per l'organització fins al punt d'arribar a treballar 48 hores seguides.

Voss ens parla dels corredors de borsa com d'éssers alienats de la realitat: "Fa 200 anys es va inventar l'homo economicus. Es tracta d'una figura creada per la ciència econòmica que consisteix a aïllar l'home dels seus atributs polítics, morals o sexuals i enfrontar-lo nu a l'economia amb l'objectiu que obtingui el màxim benefici."

Confessions d'un banquer ens revela mecanismes del funcionament de l'economia encara que la crítica al capitalisme financer de Voss és més cultural que econòmica. "Vull que la gent que vegi el documental entengui que els diners són irrellevants en aquest context en el qual se´n mouen tants. És més important l'avarícia, la competició, la sensació de pertànyer a una secta, a un moviment especial. I que no hi ha bons o dolents com diuen els mitjans de comunicació. No hi ha un grup de gàngsters. És tot més complicat, és el mateix sistema el que ha oblidat la moral, és gent que es converteix en culpable sense ser culpable segons les regles del sistema. "

El film ha estat nominat recentment als European Film Awards, a més d'haver recorregut Festivals Internacionals de tot Europa.

Després del documental, hi haurà un col·loqui amb Xavier Rubio, cooperativista i activista de FIARE BANCA ÈTICA.

El Documental del Mes

Us recordem que El Documental del Mes té com a objectiu acostar el gènere documental al màxim nombre d'espectadors possible i incrementar la presència del documental europeu a les pantalles cinematogràfiques. Amb aquesta finalitat, habitualment, el primer dijous de cada mes s´estrena una pel·lícula documental de qualitat, de temàtica i procedència diversa, a 40 ciutats de Catalunya, país Valencià, Illes Balears i resta de I'Estat Espanyol. Els Documentals es projecten en versió original subtitulada en català a Catalunya, Alacant i les Illes Balears i en versió original subtitulada en castellà a la resta de l'Estat. La selecció de documentals la realitza un comitè de selecció de Paral·lel40.