01 de octubre de 2020
01.10.2020
Regió7

Justícia paga mig milió d'euros a una igualadina a qui un pres va violar i va intentar assassinar

L'administració assumeix la responsabilitat, però no admet que hi hagués negligència en la valoració dels que li van donar el permís

01.10.2020 | 19:46
Centre penitenciari de Ponent

El departament de Justícia ha indemnitzat amb 500.000 euros una dona que vivia a Igualada en el moment dels fets a qui l'anomenat "violador de Martorell" va agredir sexualment i va intentar matar a l'octubre de 2016, quan gaudia d'un permís de sortida que li va concedir la presó on complia condemna per fets similars.

La víctima va presentar el 6 de novembre del 2018 una reclamació de responsabilitat patrimonial contra la Generalitat per un "funcionament anormal i irregular" dels serveis penitenciaris a causa de l'"error" en l'avaluació de la "perillositat" del violador, que el Departament de Justícia ha estimat parcialment.

La resolució de la conselleria acorda indemnitzar la dona amb 500.000 euros, si bé la víctima en demanava 1.250.000 euros.

Els fets es remunten al 29 d'octubre de 2016, quan Tomàs Pardo Caro, conegut com el violador de Martorell, va segrestar, violar i va intentar matar la dona apunyalant-la, per després llançar-la per un barranc i tapar-la amb terra creient que l'havia matat, mentre gaudia d'un permís penitenciari que li va concedir la junta de tractament de la presó Ponent de Lleida. En aquest centre complia condemna per una altra violació comesa el 2002. Reiteradament se li havia denegat el permís que es demanava amb l'aval d'una suposada recuperació que evitaria la reincidècia en la comissió del delicte.

El Departament de Justícia li va concedir el permís per haver superat amb èxit el tractament de rehabilitació d'agressors sexuals, que va seguir a la presó. El jutjat de vigilància penitenciària li havia denegat fins a tretze ocasions els permisos per sortir de la presó, però l'Audiència de Barcelona va confirmar la decisió de la Generalitat de excarcerar.

Per aquests fets de 2016, l'Audiència de Barcelona va condemnar el 2019 al violador a 70 anys de presó. Ell, durant la vista, va admetre les acusacions.

Tot i la indemnització de 500.000 euros que li ha concedit la Generalitat, la dona, que prefereix mantenir-se en el més absolut anonimat, lamenta que la conselleria no admeti cap tipus de negligència en l'actuació de l'esmentat centre penitenciari, el que li ha causat un "immens dany moral" per uns "errors de diagnòstic" en la persona que la va intentar assassinar, assenyala el seu advocat Manuel Zumón.

La dona, per això, critica que no s'emprengui la "necessària investigació interna" per detectar per què "van fallar estrepitosament" els informes d'aquest centre penitenciari favorables al permís, i poder evitar així "tràgics errors en el futur"

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook