En els primers quinze dies d'aplicació del sistema de recollida de la brossa de les cases de Calaf amb el conegut porta a porta ha fet créixer de manera molt important els nivells de reciclatge. Els veïns de Calaf han separat correctament el 84% de la brossa generada. La recollida porta a porta es va iniciar el 25 de maig i el recompte s'ha fet fins al 7 de juny.

Tenint en compte que durant el mateix període de l'any passat el percentatge de reciclatge va ser del 33%, els resultats obtinguts en les primeres setmanes de funcionament del porta a porta "són molt positius", segns han explicat fonts municipals. El percentatge s'ha incrementat en un 51 punts.

La fracció més recollida ha estat l'orgànica, amb un 55,4%, seguida de: la resta (15,8%), els envasos (13,9%), el paper i cartró (10,9%). El percentatge de recollida de la fracció vidre, que no es realitza amb el model porta a porta, ha estat del 4%. El sistema porta a porta va començar a funcionar a Calaf el passat 25 de maig. A partir d'un calendari prefixat, es realitza la recollida separada de les diverses fraccions dels residus davant de la porta de cada casa, comerç o empresa amb un cubell estandarditzat que l'Ajuntament va lliurar de forma gratuïta a cada habitatge i activitat o entitat.

El canvi de model va comportar la desaparició de la majoria de contenidors del municipi, a excepció dels del vidre, roba i olis vegetals, que són les úniques fraccions que es continuen recollint amb el sistema tradicional. La recollida de residus porta a porta és un model de recollida implantat a més de 200 municipis de Catalunya i que, segons les mateixes fonts municipals, garanteix els millors percentatges de recollida selectiva, arribant fins a més del 80% en alguns municipis. Amb aquest canvi, l'Ajuntament de Calaf vol assolir els objectius europeus de recollida selectiva de residus i posicionar Calaf com un municipi referent en sostenibilitat i medi ambient.