El conseller d'Economia de la Generalitat, el socialista Antoni Castells, va instar ahir des d'Igualada tots els partits polítics a "agafar el toro per les banyes" i a fer "reformes a fons" del sistema polític, si es vol impedir així "el distanciament de la ciutadania respecte de la política" i la irrupció d'"opcions antisistema".

Castells va ser el convidat ahir al cicle Converses a la Sala, al Centre Mercantil d'Igualada, on va compartir tertúlia amb la catedràtica de Dret Constitucional de la UB Mar Aguilera. Més d'un centenar de persones, entre les quals l'alcalde igualadí, Jordi Aymamí, i els principals líders socialistes de la comarca, van escoltar amb atenció les reflexions del titular d'Economia català.

El conseller va considerar que els darrers casos de corrupció han confirmat que el país ha entrat en un "esgotament del cicle polític" i, per aquest motiu, va avisar totes les formacions polítiques de "no caure en la temptació" de fer "petits retocs amb l'objectiu de no canviar res", ja que això, va indicar, seria "contraproduent".

D'altra banda, Antoni Castells va llançar un avís a navegants, dirigit als polítics espanyols que "competeixen per veure qui la diu més grossa contra Catalunya". A parer del conseller, si Espanya no entén que Catalunya ha acceptat estar integrada dins de l'estat sota un nou pacte polític (l'Estatut), "potser serà el moment de replantejar la relació amb Espanya sobre unes noves bases", encara que no va especificar quines.

Castells va reconèixer que comprèn "les raons ben fonamentades dels catalans que diuen que senten desafecció cap a Espanya", a la qual contribueixen, va insistir, "els líders irresponsables dels partits espanyols que volen guanyar la seva clientela creant hostilitat contra Catalunya", unes crítiques que, sense esmentar-lo explícitament, va fer extensives al PSOE.

En el mateix acte, Castells es va mostrar favorable a rebaixar l'impost de successions, però no a eliminar-lo. "Tots els països seriosos del món, excepte Itàlia, el tenen, i nosaltres ens volem a assemblar a ells, i no pas a algunes comunitats autònomes que han decidit eliminar l'impost".