Igualada va acollir un any més la seva Fira de Reis, un privilegi reial que data del 1373. Al llarg de tot el matí, uns tres centenars de parades -situades al llarg del passeig de Verdaguer- van rebre la visita de milers de visitants, una molt bona afluència afavorida pel bon temps. Entre els paradistes, les opinions van ser divergents, per bé que en els sectors de planters i maquinària es van registrar compres superiors a les del 2010.

En total, es va cobrir el 90 % de la superfície del passeig de Verdaguer, del qual només va quedar sense expositors el tram final. El president de Fira d'Igualada, Pere Carles, es mostra satisfet tant per l'afluència de públic, "fins al punt que el Passeig estava col·lapsat", com per la presència d'expositors. Aquest any, segons les xifres que han facilitat pls organitzadors, s'ha arribat a les 320 parades, "una xifra lleugerament superior a la de l'any passat".

En les inscripcions reservades, Fira d'Igualada ja ha notat més empenta: "eren el 28 % més que l'any passat". Carles explica que "hi havia molts més espais reservats, per a artesans i planters; la venda ambulant, que és la resta, té la seva pròpia dinàmica".

"Efecte cavalcada"

Carles considera que "hi ha hagut un augment de visitants motivat per la gent que ha vingut de fora per la curiositat que desperta la declaració de festa d'interès cultural dels Reis d'Igualada". Segons el màxim responsable de l'organització, Fira d'Igualada s'ha beneficiat de retruc del Cicle de Reis que ha entrat al mapa del patrimoni de la Generalitat.

La presència de l'artesania alimentària ha anat en augment els darrers anys, però continua tenint protagonisme la venda de planters i de maquinària industrial. És el cas de les trituradores Tünissen i la venda d'estelladores de llenya. "Enguany ha estat el millor en molt de temps. Hi ha moltes vendes davant dels preus del gas i l'electricitat, molt alts; la llenya és una alternativa i avui per avui ja no es talla amb destral", explica l'anoienc Frederic Llambés.

Més animat que el 2010 també es nota el sector dels planters. En una part "pel bon temps i la terra eixuta, que porta la gent a comprar". Una empresa bagenca, que ve des de fa dos anys, augura que "fins ara, és de les fires en què hem tingut més vendes".

Els venedors d'oli, amb una presència tradicional a la Fira de Reis, mostren, en canvi, la seva contrarietat. Actualment, "la venda d'oli s'acapara a les grans superfícies, malgrat que fem oli arbequí d'una qualitat més bona".