Segueix-nos a les xarxes socials:

Les cures i l'educació són al centre del nou pla d'igualtat de la Conca d'Òdena

La MICOD ha elaborat el nou document per actuar als municipis fins al 2028

Les cures i l'educació són al centre del nou pla d'igualtat de la Conca d'ÒdenaMICOD

La Mancomunitat del Conca d'Òdena ha elaborat el tercer Pla d’Igualtat de Gènere 2023-2028 de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena per als set municipis d'aquest ens. Hi ha proposta de diverses accions per introduir millores a la societat del centre de la comarca en l'àmbit de l'atenció per fer cures i en el de l'educació.

Aquest Pla vol ser una eina per vetllar pels drets i dignitat de la ciutadania del territori i impulsar la igualtat entre persones, i posa la mirada en les cures i en els àmbits més feminitzats. Si bé els dos plans anteriors (elaborats el 2010 i el 2016) feien molt èmfasi en la transversalitat, en aquest tercer es posa el focus en altres àmbits on és molt important invertir en recursos.

El Pla recull 8 accions per impulsar i coordinar les polítiques de gènere, 15 accions per eradicar les violències masclistes i LGBTIfòbiques, 12 accions per impulsar els projectes coeducadors als centres educatius i visibilitzar la producció cultural de les dones i del col·lectiu LGTBI, 12 accions per promoure la implementació de polítiques d'igualtat de gènere en empreses i afavorir la participació política de les dones i del col·lectiu LGTBI, i 10 accions per implementar una política urbanística amb perspectiva de gènere i fomentar la pràctica d'esport en les dones per millorar la seva qualitat de vida.

La tècnica d’Igualtat de la MICOD, Mireia Prat, destaca la necessitat de trobar espais d’aliança i coordinació a nivell tècnic, i també va fer referència a la percepció ’inseguretat en espais d’oci i en espais educatius que trasllada la comissió de joves i col·lectius LGTBI. La diagnosi també ressalta que encara hi ha molts treballs de cures i de persones dependents molt feminitzats i això suposa una càrrega per al col·lectiu.

Sílvia Alberich Castellano, de la cooperativa Equilàtera, explica que aquest pla fa una mirada més interseccional i més àmplia per anar més enllà de la premissa del “tots som iguals” i poder educar en el canvi. I considera que per millorar en aquestes iniciatives cal ampliar les col·laboracions en l’àmbit empresarial. En l'àmbit educatiu també creu que hi ha molta feina a fer, i assegura que falta una educació sexual a les escoles que vagi més enllà de la prevenció de les malalties de transmissió sexual i que posi com a centre de conversa el consentiment. També protocols de prevenció per a les associacions de pares i considera que en general falta visibilitzar molts referents femenins i LGTBI.

La Mancomunitat de la Conca d’Òdena es fixa com a objectiu difondre aquest Pla perquè tan els equips tècnics dels ajuntaments com la població destinatària conegui aquests recursos i se’n pugui beneficiar.

Prem per veure més contingut per a tu