Les cures i l'educació són al centre del nou pla d'igualtat de la Conca d'Òdena

La MICOD ha elaborat el nou document per actuar als municipis fins al 2028

Presentació del pla que s'executa a partir d'aquest 2023

Presentació del pla que s'executa a partir d'aquest 2023 / MICOD

Redacció

La Mancomunitat del Conca d'Òdena ha elaborat el tercer Pla d’Igualtat de Gènere 2023-2028 de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena per als set municipis d'aquest ens. Hi ha proposta de diverses accions per introduir millores a la societat del centre de la comarca en l'àmbit de l'atenció per fer cures i en el de l'educació.

Aquest Pla vol ser una eina per vetllar pels drets i dignitat de la ciutadania del territori i impulsar la igualtat entre persones, i posa la mirada en les cures i en els àmbits més feminitzats. Si bé els dos plans anteriors (elaborats el 2010 i el 2016) feien molt èmfasi en la transversalitat, en aquest tercer es posa el focus en altres àmbits on és molt important invertir en recursos.

El Pla recull 8 accions per impulsar i coordinar les polítiques de gènere, 15 accions per eradicar les violències masclistes i LGBTIfòbiques, 12 accions per impulsar els projectes coeducadors als centres educatius i visibilitzar la producció cultural de les dones i del col·lectiu LGTBI, 12 accions per promoure la implementació de polítiques d'igualtat de gènere en empreses i afavorir la participació política de les dones i del col·lectiu LGTBI, i 10 accions per implementar una política urbanística amb perspectiva de gènere i fomentar la pràctica d'esport en les dones per millorar la seva qualitat de vida.

La tècnica d’Igualtat de la MICOD, Mireia Prat, destaca la necessitat de trobar espais d’aliança i coordinació a nivell tècnic, i també va fer referència a la percepció ’inseguretat en espais d’oci i en espais educatius que trasllada la comissió de joves i col·lectius LGTBI. La diagnosi també ressalta que encara hi ha molts treballs de cures i de persones dependents molt feminitzats i això suposa una càrrega per al col·lectiu.

Sílvia Alberich Castellano, de la cooperativa Equilàtera, explica que aquest pla fa una mirada més interseccional i més àmplia per anar més enllà de la premissa del “tots som iguals” i poder educar en el canvi. I considera que per millorar en aquestes iniciatives cal ampliar les col·laboracions en l’àmbit empresarial. En l'àmbit educatiu també creu que hi ha molta feina a fer, i assegura que falta una educació sexual a les escoles que vagi més enllà de la prevenció de les malalties de transmissió sexual i que posi com a centre de conversa el consentiment. També protocols de prevenció per a les associacions de pares i considera que en general falta visibilitzar molts referents femenins i LGTBI.

La Mancomunitat de la Conca d’Òdena es fixa com a objectiu difondre aquest Pla perquè tan els equips tècnics dels ajuntaments com la població destinatària conegui aquests recursos i se’n pugui beneficiar.