La regidora de Governació, Rosa Cid, ha fet balanç de l'aplicació d'aquests nous requisits del padró assegurant que s'ha 'posat ordre' per tenir una 'fotografia més fidedigna' a la realitat del municipi. En aquest any 2008, s'han donat d'alta 1.382 persones mentre que s'han donat de baixa 2.150 persones.

La regidora ha explicat que les noves mesures han permès rebaixar el ritme frenètic d'empadronaments massius que s'apropaven a les 400 persones al mes, fins al centenar de persones que actualment s'empadronen en un mes. Cid ha explicat que quan van entrar al govern municipal es van trobar que només es necessitaven cinc minuts per empadronar-te ' però la gent que vivia a Tortosa no es corresponia amb la que hi estava empadronada'. L'Ajuntament va decidir fixar una sèrie de requisits addicionals després de detectar casos d'empadronament irregular, amb la detenció de persones acusades de cobrar diners a canvi d'inscriure'ls al seu domicili, o amb l'arribada d'autobusos procedents d'altres ciutats amb desenes de persones que s'empadronaven a Tortosa.

Abans amb la identificació del sol·licitant i un rebut d'aigua o de llum n'hi havia prou per empadronar-se a Tortosa, però des de fa poc més d'un any, l'Ajuntament exigeix una sèrie de requisits addicionals amb l'objectiu de millorar el control sobre el padró municipal i acabar amb els pisos pastera. Així, a més del DNI, tota persona que vulgui empadronar-se a Tortosa ha de portar una còpia del contracte de lloguer registrat per la Cambra de la Propietat Urbana o en oficines d'entitats financers, o bé, si s'és el propietari, una nota simple del Registre de la Propietat amb un màxim de tres mesos d'antiguitat. A més, en tots els casos, s'exigeix la cèdula d'habitabilitat per comprovar que el nombre de persones a empadronar no sobrepassa les definides en aquest document. Si ho fa, l'expedient queda congelat.

Un any després de l'aplicació d'aquestes mesures, el balanç és satisfactori ja que s'ha aconseguit reduir el nombre d'empadronaments que en algun moment havien arribat als 400 mensuals fins als 100 que es fan actualment. 'Hem donat de baixa a 2.150 persones i encara tenim oberts tres expedients més que han de seguir el seu curs. Ara tenim una fotografia més real de la gent que viu a Tortosa', ha manifestat.

Per donar de baixa algú del padró municipal s'han de seguir una sèrie de passos i hi ha tres maneres per fer-ho. La primera, i per la qual es dóna de baixa al major nombre de persones, és per comunicació de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Aquest s'encarrega de comunicar a l'Ajuntament la gent que s'ha empadronat en un altre municipi. En aquest darrer any s'han donat de baixa 1.639 persones per aquest procediment.

També es dóna de baixa als estrangers no comunitaris que no han renovat el padró cada dos anys. Amb tot, aquesta resolució no és immediata ja que es segueix tot un procediment de notificacions i publicacions abans de fer la baixa efectiva. Aquest any, de moment, s'han donat de baixa 63 persones però hi ha un expedient pendent de resoldre. La tercera forma de donar de baixa és per una actuació d'ofici de l'Ajuntament a instàncies de la mateixa Policia local, o dels propietaris o llogaters dels habitatges. En l'últim any s'han donat de baixa fins a 173 persones per aquesta via, i encara hi ha pendents de resoldre dos expedients que s'estan tramitant.

'L'aplicació d'aquestes mesures ha permès una reducció de persones que s'empadronen perquè han de demostrar aquests requisits, i també ha provocat baixes del padró perquè el mateix propietari que vol llogar un habitatge ha de comprovar la gent que pot inscriure i si s'ha sobrepassat el límit', ha manifestat la regidora que ha assegurat que amb aquestes mesures s'han evitat els habitatges 'sobreocupats'. Cal recordar que fa poc més d'un any, l'Ajuntament va comptabilitzar fins a un centenar de pisos on hi havia més de deu persones empadronades.

Cid s'ha mostrat convençuda que el gruix de reducció del padró ja s'ha fet però que en els pròxims mesos s'anirà reduint perquè encara s'estan tramitant expedients. A més, també en el darrer any s'ha constatat que s'estan reduint els reagrupaments familiars, probablement a conseqüència de la crisi i del fet que moltes de les persones que l'havien sol·licitat s'han quedat sense feina. 'Se'ls concedeix el reagrupament però si el pare de família es queda sense feina, ja no pot portar a la família', ha detallat la regidora.

Els romanesos superen el col·lectiu pakistanès

Actualment, Tortosa té 38.174 habitants, segons dades actualitzades del padró municipal. D'aquests, 19.924 són homes i 18.249 dones. Del total, el percentatge d'immigració se situa en el 25,4%.

La ciutat té persones de 93 nacionalitats diferents, i el col·lectiu estranger més nombrós és el procedent del Marroc que representa un 7,36% de la població. El segueix, com a novetat, la comunitat romanesa que arriben al 4%, superant els pakistanesos que representen un 3,29% de la població. Per darrera, se situen ciutadans equatorians o xinesos, entre altres.

En aquest darrer any, el col·lectiu d'homes marroquins s'ha reduït en més d'un 10%, mentre que les dones ha pujat en un 9,60%. Pel que fa als romanesos, mentre els homes també han baixat un 4,76%, les dones ho han fet en un 8,37%. Però el col·lectiu que més ha davallat en aquest darrer any és el pakistanès. Així, dels 1.477 homes d'aquesta nacionalitat que hi havia empadronats el desembre del 2007, actualment hi ha 1.122, el que suposa una reducció de més del 24%.