El presumpte etarra Aitor Elizaran, detingut avui en la localitat de Carnac (Bretanya francesa) al costat de la seva companya Oihana San Vicente codirigia l'aparell polític de la banda, segons fonts de la lluita antiterrorista, que van precisar que aquest terrorista era membre del comitè Executiu d'ETA i l'encarregat de transmetre les instruccions de la banda a l'esquerra 'abertzale'.

Segons van precisar les mateixes fonts, Elizaran va ser pujat en la banda per l´ex cap militar Garikiotz Aspiazu, alies 'Txeroki' després de la detenció al maig de 2008, del llavors 'número un' del 'aparell polític', Javier López Peña, alies 'Thierry'.

Aitor Elizaran hauria experimentat un ràpid ascens a causa de les successives detencions en la cúpula de la banda. Va ser ex dirigent de Segi (antiga Jarrai). Sobre ell pesa una ordre internacional d'extradició i detenció dictada en 2002. La Fiscalia demanava per a ell 14 anys de presó per un delicte d'integració en organització armada durant el procés contra l'estructura 'Jarrai-Haika-Segi' celebrat en l'Audiència Nacional.

Suma 43 antecedents per delictes relacionats amb la 'kale borroka'. Per aquesta causa, el jutge Baltasar Garzón va dictar una ordre de processament contra ell i altres 20 responsables de l'organització juvenil Segi per formar part de l'entramat d'ETA i promoure el terrorisme rondaire. Segons Garzón, Segi es va crear després de l'ordre de suspensió d'activitats de Jarrai-Haika, dictada el 10 de maig de 2001.

A partir d'aquest moment, l'organització va mantenir les mateixes característiques de funcionament i finançament, "amb una dependència estructural i funcional respecte d´Ekin".

En el marc d'aquesta causa, el magistrat va ordenar l'ingrés incondicional en presó d'onze dirigents de Segi i va dictar ordre de detenció internacional, a l'efecte d'extradició, per a nou més, entre ells per a Elizaran. Segons els investigadors, el pare d´Elizaran va ser assassinat per grups d'ultra dreta en 1979 a França.