El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, s'ha dirigit al primer secretari del PSC, Pere Navarro, durant el discurs de clausura de la Conferència Política dels socialistes espanyols per assegurar que el PSC i el PSOE "reconstruiran junts" la relació entre Catalunya i Espanya "per seguir junts, treballar junts i progressar junts". "Pere, ho farem junts", ha afirmat entre aplaudiments dels prop de 3.000 assistents al conclau. Segons Rubalcaba, cal refer aquests ponts i edificar una "convivència" des de la "unitat i la diversitat" i sobre "la voluntat de seguir vivint junts, el respecte mutu i l'afecte".

El líder del PSOE ha abordat el debat territorial en una intervenció final en què no ha fet referència a la successió al capdavant del partit però on ha afirmat que el PSOE surt d'aquesta Conferència Política "fort, unit i amb les idees clares".

Les manifestacions de Rubalcaba sobre Catalunya han anat seguides per un llarg aplaudiment que ha forçat també el primer secretari del PSC a aixecar-se de la fila zero, des d'on seguia el discurs, per saludar els assistents.

El líder del PSOE ha assegurat que els socialistes "volen Catalunya amb ells, i la volen tal com és", i s'ha mostrat "convençut" que "la majoria de catalans volen a Espanya i la senten seva".

"Nosaltres som socialistes, no som nacionalistes", ha dit, i "no hi ha ningú a Espanya que tingui tanta passió com el PSOE per Espanya, per la seva gent, els seus drets, llengües, cultures, igualtat, per Espanya i per als Espanyols" perquè el PSOE és "passió pels ciutadans".

Federal vol dir "diversitat, solidaritat i igualtat"

En aquest marc, ha tornat a defensar la reforma de la Constitució per adaptar-la a la situació actual de l'Estat. "L'Estat autonòmic ha funcionat molt bé però estem segurs que ha de seguir transitant cap a una estructura federal", ha afirmat.

També ha apel·lat al terme federal, que ha admès que als socialistes "els ha costat 30 anys pronunciar" malgrat que "surt 300 vegades als seus estatuts". Segons Rubalcaba, Federal implica "respectar la diversitat dels pobles d'Espanya, la justícia en el repartiment dels impostos, la coordinació en un Senat territorial, la igualtat d'oportunitats entre tots els espanyols neixin on neixin, i la solidaritat"

"El PSOE ha tornat"

El líder del PSOE també ha celebrat el resultat d'aquesta Conferència Política. "Hem tornat, companys, el PSOE ha tornat, i em sento més orgullós que mai del meu partit", ha assegurat al seu discurs de clausura del conclau.

Segons Rubalcaba, els debats de la Conferència han permès edificar noves propostes i projectes davant la dreta en un "exercici de profunditat" on han "pensat en Espanya a fons". "La veritat a vegades triga més temps a obrir-se pas, però quan ho fa es queda", ha afirmat.

Rubalcaba ha contraposat els plantejaments del PSOE amb els del PP, que després de mentir al 2004 han tornat al govern "mentint" i prometent "que no farien el que sabien que farien". Per aquest motiu s'ha mostrat convençut que "els ciutadans espanyols faran fora el PP del govern per la seva compulsiva addicció a la mentida".

En aqust marc, ha acusat el govern de Mariano Rajoy de ser "insensible" amb els ciutadans i amb una societat que "no coneix", i ha qualificat de "profundament repugnant" que el PP hagi expulsat del sistema públic de sanitat els estrangers sense papers, i que cobri els medicaments als malalts crònics. "Com es pot tenir tan poca sensibilitat social", ha afirmat.

El PSOE denunciarà els acords amb la Santa Seu

Segons Rubalcaba, la dreta vol una "desigualtat estructural" però ha afirmat que els socialistes espanyols "reconstruiran" tot allò que el govern espanyol està destruint, com el benestar social, el consens polític i les relacions territorials.

En aquest marc, ha criticat durament la voluntat del govern del PP de reformar la Llei de l'avortament i ha assegurat que la dreta pretén que una "casta" dirigeixi la vida dels ciutadans.Per aquest motiu ha avançat la seva determinació de denunciar els acords amb la Santa Seu tan bon punt els socialistes tornin a governar.

També ha afirmat que el pròxim govern socialista recuperarà els drets dels treballadors, reconstruirà el sistema de dependència, enfortirà les pensions i establirà una educació pública i de qualitat.

Cafè entre Navarro i Soraya Rodríguez

Abans del discurs de Rubalcaba, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha compartit un cafè amb la portaveu parlamentària del PSOE al Congrés, Soraya Rodríguez, de la mateixa manera que dissabte ho va fer amb el secretari general del PSOE, la presidenta andalusa, Susana Díaz.

Previsiblement han abordat les diferències entre les dues formacions pel que fa al dret a decidir i les seves repercussions al Congrés dels Diputats. Els socialistes catalans han trencat la disciplina de vot del PSOE en dues ocasions a la cambra baixa, sempre en votacions sobre aquesta qüestió, i calculen que en els pròxims mesos s'hauran de pronunciar tres vegades més.

La delegació andalusa del PSOE canta l'himne de la regió

La federació andalusa del PSOE, capitanejada per la presidenta autonòmica i la nova força emergent del socialisme espanyol, Susana Díaz, ha començat la jornada amb una gran foto de família. Els prop de cent membres que s'han desplaçat a Madrid per aquesta Conferència Política han cantat l'himne de la regió, "Andaluces, levantaos" i "La internacional".

Rubalcaba ha arribat a l'escenari acompanyat de la presidenta andalusa, Susana Díaz, els expresidents Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatatero, la vicesecretària general del partit, Elena Valenciano, el president asturià Javier Fernández, a més del secretari d'Organització, Oscar López.