Segueix-nos a les xarxes socials:

Mor als 68 anys el periodista Xavier Vinader

Era expert en extrema dreta i crim organitzat i ha destacat per la seva lluita per la llibertat d'expressió

Mor als 68 anys el periodista Xavier VinaderGeneralitat de Catalunya

El periodista Xavier Vinader ha mort als 68 anys aquest dijous al matí a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona a causa d'una pneumònia, segons ha informat el Col·legi de Periodistes. Xavier Vinader, nascut a Sabadell, ha estat un referent del periodisme d'investigació, expert en extrema dreta i crim organitzat, i ha destacat per la seva lluita per la llibertat d'expressió. Ha treballat en mitjans com 'Interviú', 'La Vanguardia' o 'El Mundo' i com a reporter ha cobert, entre d'altres, la guerra de l'Afganistan, la Revolució dels clavells a Portugal i el final de la guerra entre Rússia i la Xina. Ara fa poc, TV3 va emetre el documental 'Xavier Vinader, periodista. Contra la Guerra Bruta'.

Vinader era diplomat per l'Escola Oficial de Periodisme des de 1973 i membre de l'equip directiu del grup Zeta des del 1978. Va ser president internacional de l'ONG Reporters sense Fronteres fins al 1993 i ha estat un dels professionals que més ha investigat sobre el fenomen terrorista a Espanya.

El 1979 va escriure dos articles a la revista Interviú on explicava detalladament, amb noms i cognoms, les actuacions de grups d'incontrolats d'extrema dreta al País Basc. Poc després, ETA va matar dos dels individus mencionats als articles i el 1981 l'Audiència Nacional espanyola el va condemnar a set anys de presó per un suposat delicte d'imprudència temerària.

El periodista es va exiliar i no va tornar a Catalunya fins al 1984. Després de passar tres mesos a la presó de Carabanchel va ser indultat pel govern espanyol.

Com a reporter, va cobrir entre d'altres, la guerra de l'Afganistan, la Revolució dels clavells a Portugal i el final de la guerra entre Rússia i la Xina. Ha col·laborat a diferents diaris i setmanaris com 'Interviú', 'La Vanguardia', 'El Mundo' o 'El Temps' i també ha estat autor de llibres i articles sobre el món policial.

El periodista va lliurar el seu valuós arxiu al Centre d'Estudis Històrics Internacionals de la Universitat de Barcelona i el 2007 la Generalitat li va atorgar la Creu de Sant Jordi.

Prem per veure més contingut per a tu