El President de la Generalitat i líder de CDC, Artur Mas, va demanar ahir una voluntat d'acord sobre la llista unitària sobiranista per a les eleccions del 27-S, mentre es mantenen les discrepàncies entre els partits pel que fa a si hi ha d'haver o no polítics en actiu.

Mas, va fer una crida als valors esportius per reivindicar "la capacitat de posar-se d'acord" entre gent amb visions diferents per subratllar la necessitat que això es produeixi en l'àmbit polític, entre els partits i entitats sobiranistes.

En l'acte de clausura del II Congrés de l'Esport Català, Mas va indicar que "és encomiable que gent diferent i amb visions diferents hagin estat capaços de seure, parlar i arribar a acords", cosa que, en canvi, no ha ocorregut en l'àmbit polític, en celebrar-se la cimera de partits i entitats sobiranistes prevista per divendres.

Segons la seva opinió, "alguns codis de funcionament" esportius "serveixen per a d'altres àmbits del país", una reflexió que va utilitzar per indicar tres regles que, en forma de metàfores esportives, va traslladar al camp de la negociació entre els partits polítics.

La primera "regla esportiva", va dir Mas, és que "els partits o competicions no s'acaben fins que no finalitza l'últim minut, per la qual cosa es poden fer pronòstics, però fins que no acaba el partit no es coneix el resultat", va dir.

Com segona "regla", Mas va apuntar que, tot i que s'opini de forma diferent a la d'altres, "no hi ha enemics, només rivals o adversaris, i és una equivocació veure els rivals com a enemics".

La tercera "regla" que va citar el president de la Generalitat és que "es tracta de sumar les millors habilitats i capacitats de tots per aconseguir l'èxit col·lectiu", encara que a continuació va asseverar que "si algú vol destacar per damunt dels altres" sense treballar en equip, "llavors això és dolent, perquè perjudica tothom".

També va parlar sobre la llista sobiranista la vicepresidenta del Govern, Neus Munté, que va apostar per una candidatura independentista unitària i transversal amb els millors actius civils i polítics, inclòs Artur Mas, ja que segons una enquesta interna elaborada per CDC, aquesta opció és la preferida pels ciutadans.

En canvi, per al president d'ERC, Oriol Junqueras, l'opció més adequada ara mateix és la d'una llista unitària de la societat civil sense polítics, a fi de visualitzar el caràcter plebiscitari del 27S, alhora que va assegurar que donarà totes les facilitats possibles perquè es pugui acordar.

"Si hem de fer un pas enrere estem disposats a fer-ho", va assenyalar Junqueras, que va afegir que els republicans no tenen "cap inconvenient" a retirar les seves sigles i candidats del procés de confecció de llistes perquè aquest culmini de forma favorable.

El secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, en canvi, va advertir Mas que Catalunya "no pot estar més d'un any en precampanya i campanya electoral", i va lamentar que hi hagi més obsessió per veure qui lidera l'independentisme que com es governa.

De la seva banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va avisar que, amb la forma d'enfocar les eleccions del 27 de setembre de Mas "la política catalana està instal·lada en un vodevil", en "un embolic que no porta enlloc".

Iceta es va referir a la situació de la política catalana durant la reunió del Consell Nacional del PSC, en què van ser ratificats per unanimitat (amb només 3 abstencions) els caps de llista a les eleccions catalanes i generals, ell mateix i Carme Chacón, respectivament, que van advocar per una reforma de la Constitució espanyola en clau plenament federalista.

Sobre aquesta qüestió, el portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, va afirmar que sense el concurs dels nacionalismes basc i català, la reforma de la Constitució "serà inútil".

Finalment, el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, va centrar les seves declaracions en la política espanyola, i va apuntar que en el PP "poden canviar el seu logotip i la imatge del partit, encara que segueixen sent els de sempre: uns pro-Troica corruptes".