Científics de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CSIC) han desenvolupat un dispositiu més petit que una moneda d'un cèntim que obté energia de les vibracions ambientals i que pot alimentar sensors o aparells que no requereixin gaire potència per funcionar.

Les vibracions i el moviment en general alliberen energia que pot ser captada si s'acoblen a allò que es mou, generadors amb bateries secundàries o condensadors que emmagatzemin l'energia.

Aquesta és la idea que impulsava el projecte europeu SINERGY en el qual ha treballat l'IMB i que ha donat com un dels seus resultats un petit dispositiu, basat en un generador piezoelèctric, que captura l'energia de les vibracions.

El dispositiu, ja patentat, es pot fabricar a gran escala amb l'actual tecnologia de silici, i ha estat dissenyat per reduir les pèrdues i per facilitar la seva integració amb altres dispositius electrònics.

El dispositiu és capaç d'obtenir energia dels moviments mecànics generats per l'ambient, segons ha explicat l'investigador de l'IMB Gonzalo Murillo, que ha liderat el desenvolupament.

Segons Murillo, el dispositiu pot obtenir energia de vibracions de molt petita intensitat, com les presents en tota mena de maquinària, ambients industrials, edificis, ponts, vehicles, finestres pròximes a ambients sorollosos o, en definitiva, molts dels objectes que ens envolten. "Vibracions que la major part de les vegades no notem, resulten fins i tot gairebé imperceptibles quan posem la mà sobre els objectes. El dispositiu pot treballar amb vibracions de molt baixa amplitud". Per a això, el dispositiu ha estat dissenyat, per ajustar-se a la freqüència de les vibracions de les quals obtindrà l'energia, en funció de l'aplicació.

A l'esmentada freqüència, el dispositiu entra en ressonància, augmenta l'amplitud de vibració en diversos ordres de magnitud i permet captar l'esmentada energia mecànica mitjançant l'efecte piezoelèctric.

Murillo ha destacat que per la seva mida petita i la seva facilitat d'integració pot acoblar-se a pràcticament qualsevol sensor.