Segueix-nos a les xarxes socials:

València recorda les víctimes en el desè aniversari de l'accident al metro

Els familiars dels morts consideren que el canvi polític els ha ajudat a tancar l'etapa de dol

València recorda les víctimes en el desè aniversari de l'accident al metroJuan Carlos Cárdenas/efe

Familiars i víctimes de l'accident al metro de València, en què van morir 43 persones i 47 més van resultar ferides, van recordar ahir el desè aniversari del sinistre amb la "tranquil·litat" de saber que "sí que hi ha 13 responsables". Els actes que van commemorar el dia fatídic van començar de bon matí amb el canvi de nom de l'estació, que va recuperar la denominació de Jesús, canviada per Joaquim Sorolla, deu anys després del pitjor accident de la història d'Espanya. El president de la Generalitat, Ximo Puig, la vicepresidenta, Mònica Oltra, la consellera d'Obres Públiques, María José Salvador, l'alcalde en funcions de València, Joan Calabuig, i la presidenta de l'Associació Víctimes del Metro del 3 de Juliol, Rosa Garrote, van assistir en el memorial

Posteriorment, es van dirigir al jardí situat damunt del revolt on es va produir l'accident per guardar cinc minuts de silenci i van llançar a l'aire globus de color negre i groc en record de les víctimes. També s'hi van dipositar flors, algunes de les quals amb fotografies de les víctimes, i al voltant de la tanca que envoltava el jardí s'hi van col·locar cartells de color negre i groc amb frases referents als difunts.

Una muixeranga, un conjunt de danses i castells, es va aixecar al costat dels centenars de persones que van acompanyar els familiars i els amics dels morts i els ferits en l'accident de metro. Els actes van cloure al vespre amb la inauguració d'un monument a l'estació Torrent Avinguda, ja que moltes de les víctimes eren naturals d'aquest municipi valencià.

La presidenta de l'Associació Víctimes del Metro del 3 del Juliol (AVM3J), Rosa Garrote, considera que, deu anys després de l'accident del metro poden tancar "en una gran part l'etapa de dol". "Ens vam barallar per trobar la veritat de l'accident, i el dictamen de la comissió de recerca ens permet descansar", va afirmar Garrot en una entrevista amb l'agència EFE, en què va defensar que, encara que encara queda pendent la instrucció judicial, han aconseguit moltes de les qüestions per les quals havien lluitat.

La representant de les víctimes va recordar que els primers anys de l'associació van ser "més de descoratjament i de frustració" perquè creien que "no hi havia res a fer", si bé als últims mesos han viscut "una etapa més gratificant" i "esperançadora", després del canvi polític i el "canvi de voluntat" al Consell de València.

"L'estació del perdó"

"Jesús torna a ser l'estació de la memòria, el perdó i el respecte a les víctimes", va destacar Ximo Puig després de descobrir el nou rètol de l'estació, i va subratllar que mentre les víctimes "sempre van actuar d'una manera digna", el Consell "no va estar a l'alçada de les circumstàncies". Segons el president de la Generalitat, "el treball, la tenacitat i el coratge de l'Associació de Víctimes del Metro han fet possible que mai no s'hagi oblidat el que va passar", i va assenyalar que els valencians i les institucions "devíem una reparació col·lectiva a les víctimes".

Per la seva banda, la vicepresidenta, Mònica Oltra, va posar l'accent en el fet que "el que més dol és que ens van voler fer pujar al vagó de l'oblit" i va recordar que amb una "simple" reprogramació d'una balisa s'hauria evitat l'accident, pel qual diversos càrrecs de l'anterior govern de la Generalitat estan sent processats.

Prem per veure més contingut per a tu