Segueix-nos a les xarxes socials:

ERC vol que la moció s'avanci a abans de l'11-S i Puigdemont s'hi nega

Tardà afirma que aprovar la qüestió de confiança abans de la Diada animaria l'independentisme

ERC vol que la moció s'avanci a abans de l'11-S i Puigdemont s'hi negaacn

ERC va demanar ahir que la qüestió de confiança anunciada pel president Carles Puigdemont tingui lloc abans de la Diada de l'11 de setembre, ja que estan convençuts que serà superada amb èxit, el que serviria per celebrar l'11 de setembre amb "alegria i optimisme", a més d'"accelerar" el procés sobiranista. Fonts de l'entorn del president Puigdemont, però, van insistir que s'hi sotmetrà després de la Diada.

Ahir, el portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, va dir en una roda de premsa feta després de la reunió de la comissió permanent d'Esquerra, que "la qüestió de confiança és una gran oportunitat, no només perquè el Parlament atorgui la seva confiança al nostre Govern, sinó també per rellançar el procés, que entra en la fase final fins arribar al moment de complir el compromís adquirit de proclamar el nou Estat".

El diputat va reclamar, en aquest sentit, que la qüestió de confiança se celebri abans de l'11 de setembre, perquè "permetria accelerar el procés i celebrar la Diada amb l'èxit obtingut" cosa que "creiem que seria molt bona, i que la ciutadania ho agrairia, ens permetria celebrar la Diada des de l'optimisme i la confiança".

Tardà va explicar que "la lògica" aconsella que la qüestió de confiança se celebri abans de la Diada, si bé va admetre que això ho suggereix "més com a ciutadà que com a militant d'ERC", ja que "qui decideix i té l'última paraula és el Govern". Sobre la possibilitat d'incloure en el full de ruta sobiranista la celebració d'un referèndum unilateral, Tardà es va limitar a dir que la qüestió de confiança ha d'actuar com a "catalitzador" per accelerar el procés sobiranista, i han de ser Junts pel Sí (JxS) i la CUP els que decideixin sobre quines bases negocien.

El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, però, va recalcar ahir a Esquerra que la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà al Parlament de Catalunya tindrà lloc, com estava previst, durant la segona quinzena del mes de setembre, després de la Diada de l'11 de setembre, segons l'acordat amb el vicepresident de l'executiu de la Generalitat, el republicà Oriol Junqueras.

De fet, fonts de l'entorn de Puig-demont consultades per l'agència Efe van insistir que la qüestió de confiança se celebrarà després de l'11 de setembre, durant la segona quinzena del mes, tot i que van assegurar que encara no existeix una data concreta per a la seva celebració. Les mateixes fonts van assenyalar ahir que Puigdemont ja va acordar aquest calendari amb Junqueras, líder d'ERC i vicepresident del Govern.

Accelerar els tràmits

La coordinadora general del PDC, Marta Pascal, va defensar ahir que JxS i el Govern acordin la millor data per a la qüestió de confiança precisament després que ERC proposés que sigui abans de la Diada. Ara bé, Pascal va demanar posar el focus en el vot de la CUP. "No ens despistéssim, perquè depèn de la CUP, que ha de dir molt clar si estan entre els que construeixen o els que bloquegen. Podem fer molta pressió al carrer, però la viabilitat del procés polític depèn que la CUP tingui clar que els seus han de sumar per a la viabilitat del procés, i no amb els que el volen bloquejar", va argumentar en roda de premsa després de la primera reunió de la direcció del PDC.

Al seu parer, caldrà buscar el moment concret del mes de setembre per a la celebració d'aquesta qüestió de confiança, i aquesta és una tasca, va explicar, del Govern i del grup parlamentari. Al marge d'això, també va remarcar que el que és realment rellevant és si aquesta qüestió prospera o no, i ara mateix això està en mans de grup parlamentari de la CUP.

Prem per veure més contingut per a tu