El Congrés ha derogat avui el reial decret llei de reforma del règim laboral dels estibadors, amb 175 vots en contra -els del PSOE i Units Podem, principalment- enfront de 142 a favor -amb el suport del pel PNB i 33 abstencions, les de Ciutadans i la d'Iñigo Errejón, de Podem, per error. D'aquesta manera, la reforma del sector torna al seu punt de partida, la taula de negociacions.

És la tercera vegada en la història de la democràcia que no es convalida un reial decret llei, després que el 1979 la Diputació Permanent rebutgés la convalidació de la pròrroga de l'actuació de la Junta Central d'Aquarterament i, el 2006, la norma relativa a impostos sobre el tabac, encara que en aquest cas per un error en la votació. Tot i l'advertència del ministre de Foment, Íñigo de la Serna, que la no convalidació del decret comportarà una segona multa milionària de la Unió Europea, «que està a punt de caure», la majoria dels partits de l'oposició no van donar suport a la reforma dissenyada pel Govern per a la liberalització del sector de l'estiba.

En el debat de convalidació, De la Serna va assenyalar que el govern «ha fet el que havia de fer» i té «la consciència tranquil·la», també per poder apropar un acord entre la patronal i els sindicats de l'estiba, encara que la majoria de l'oposició ha criticat que no fes un esforç fins a l'últim moment i no portés un decret consensuat amb totes les parts.

El ministre va insistir que el govern estava obligat per una sentència europea i va dir que la cambra també «està obligada a la modificació legal» de la norma. «Són molts diners per als espanyols i el pagarem el conjunt dels espanyols», va reiterar.

L'executiu només va tenir el suport del PNB, que va argumentar que la proposta feta per l'Executiu als estibadors té un «alt contingut social» i garanteix la competitivitat dels ports i els drets socials dels estibadors. «Dubtem que cap acord futur pugui superar l'oferta actual del govern», va subratllar el diputat del PNB Iñigo Barandiarán. No obstant això, tant el PSOE com Units Podem i la majoria de l'oposició han recriminat al ministre no haver pactat un decret que havia de tenir el consens de patronal, sindicats i partits polítics.

Després del fracàs de la convalidació del decret, els sindicats d'estibadors van anunciar que desconvocaven la vaga que tenien previst començar avui.