Segueix-nos a les xarxes socials:

El PP i el PNB acosten posicions pels pressupostos, amb set esmenes a la totalitat

Els populars esperen tenir el suport del PNB, CC, Cs i Fòrum Astúries

El PP i el PNB acosten posicions pels pressupostos, amb set esmenes a la totalitatSergio Barrenechea/efe

Els Pressupostos Generals de l'Estat del 2017 van rebre ahir set esmenes a la totalitat perquè són uns comptes antisocials, que consoliden la pèrdua de poder adquisitiu i asfixien les comunitats autònomes, tot i que es van salvar de la petició de devolució del PNB, que negocia un acord.

Pràcticament totes les formacions polítiques, el PSOE, Units Podem-En Comú Podem- Marea, ERC, el PDeCAT, Compromís, EH Bildu i Nova Canàries, van registrar les seves esmenes de rebuig, que seran debatudes el 3 i el 4 de maig al ple del Congrés i votades en bloc.

No obstant això, el ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, confia que aquestes iniciatives siguin rebutjades amb els vots en contra del PP, Ciutadans, el PNB, CC i els socis electorals UPN i Fòrum Astúries. Amb aquests suports, el govern tindria garantits els 175 vots necessaris per a un empat tècnic, que faria decaure les esmenes a la tercera votació.

El portaveu del grup parlamentari del PNB, Aitor Esteban, va anunciar que la seva formació seguirà negociant els pròxims dies, i va insistir en la importància que faci de mitjancera del president del govern, Mariano Rajoy. El PNB no va presentar una esmena a la totalitat als comptes perquè a última hora Rajoy va desbloquejar assumptes importants, tot i que Esteban no en va revelar el contingut.

El portaveu del PNB va insistir que l'acord no està tancat, però va afirmar que «la capacitat d'arribar a un acord avui és més gran perquè hi ha directrius clares que podria ser així». Va dir que negocien temes econòmics, polítics i administratius amb el govern.

No obstant això, Montoro va assenyalar que es treballa en la revisió de la llei quinquennal de la quota, una partida inclosa en el singular règim econòmic i fiscal del País Basc a través del qual la comunitat autònoma paga a l'Estat per al finançament de les competències no transferides, com Defensa i Afers Estrangers, i infraestructures com ports i aeroports.

El PSOE va argumentar la seva esmena a la totalitat perquè els comptes consoliden la desigualtat i porten a un Estat social «mínim», alhora que contemplen ingressos «irreals» i «inflen» els procedents de cotitzacions socials. En la seva esmena, els socialistes van criticar que el creixement econòmic no arribi a la majoria dels ciutadans per la reforma laboral del PP. «Per als que han contribuït a sortir de la crisi, menys despesa social i més impostos, i per a les rendes més altes, un regal fiscal de 18.000 milions des del 2014 fins aquests dies», va afirmar el portaveu d'Economia del grup socialista, Pedro Saura.

El grup d'Units Podem va criticar que els pressupostos no permetin tancar la bretxa social i no avancin cap a un creixement econòmic «més inclusiu, més just i més verd». També va advocar per corregir el «problema estructural» dels ingressos públics. ERC va afirmar que són uns comptes que donen «nous arguments» per a la independència, perquè continuen amb l'«asfíxia» a comunitats i ajuntaments i parteixen de «falses previsions de creixement».

Prem per veure més contingut per a tu