Segueix-nos a les xarxes socials:

Les claus de la sentència del cas Palau

Un resum del més important de la sentència

Les claus de la sentència del cas PalauPOOL

La sentència pel saqueig del Palau de la Música i les comissions irregulars a CDC ha estat traslladada aquest dilluns a les parts, a les quals s'havia citat a les 9.30 hores al Palau de Justícia i que han rebut en mà la decisió.

A la sala de vistes 2 del Tribunal del Jurat s'han assegut representants de les 38 parts personades al judici, inclosos els 16 acusats, com Fèlix Millet, Jordi Montull, Gemma Montull i Daniel Osàcar, que han estat una mitja hora reunits amb el tribunal, presidit per la magistrada Montserrat Mengis d'Argemir.

Les principals conclusions de la sentència:

-El saqueig del Palau de la Música va ascendir a 23 milions d'euros destinats al benefici particular dels acusats i al pagament de comissions a CDC. Es desconeix el parador de 6 milions d'aquesta quantitat global.

-Condemnat l'expresident del Palau de la Música, Fèlix Millet, a 9 anys i vuit mesos de presó i a una multa de 4 milions d'euros pel saqueig de la institució musical. El fiscal demanava 14 anys i nou mesos.

Se li considera autor d'un delicte continuat de malversació i apropiació indeguda en concurs medial amb un delicte continuat de falsificació en document mercantil comesa per funcionari públic, delicte continuat de trànsit i un delicte de falsedat comptable, delicte continuat de tràfic d'influències, delicte de blanqueig de capitals i contra la Hisenda Pública.

-Condemnat l'exdirector del Palau de la Música, Jordi Montull, a 7 anys i sis mesos de presó pels delictes de malversació de fons públics, en concurs medial amb un delicte continuat de falsedat en document mercantil comesa per funcionari públic i un delicte de falsedat comptable; tràfic d'influències; blanqueig de capitals; i delicte contra la Hisenda Pública. El fiscal demanava 10 anys i deu mesos.

.Als dos se'ls aplica els atenuants de confessió, disminució del dany i dilació extraordinària i indeguda en la tramitació del procediment, i se'ls condemna a abonar a les diferents entitats del Palau 23 milions d'euros de manera conjunta i solidària.

-Condemnada Gemma Montull a 4 anys, sis mesos i 22 dies de presó per delicte continuat de malversació de cabals públics i apropiació indeguda en concurs medial amb un delicte continuat de falsedat en document mercantil comesa per funcionari públic i un delicte de falsedat comptable; delicte continuat de tràfic d'influències i delicte de blanqueig de capitals. A més, multa de 2.663.955,16 euros.

Després d'aconseguir els tres principals acusats un pacte amb el fiscal, ell va rebaixar les peticions inicials de condemnes de presó: per a Gemma Montull demanava dos anys, amb el que, si la condemna imposada pel tribunal es converteix en ferm, no podrà eludir l'ingrés efectiu a la presó com pretenien amb aquest acord.

-Condemnat l'extresorer de CDC Daniel Osàcar a 4 anys i cinc mesos de presó per delicte continuat de tràfic d'influències, delicte de blanqueig de capitals, en concurs medial amb un delicte continuat de falsedat en document mercantil i un delicte de falsedat comptable. A més, haurà de pagar una multa de 3.796.555,40 euros. El fiscal demanava 8 anys de presó.

-Condemnada CDC pel cobrament de 6,6 milions d'euros en comissions il·lícites de Ferrovial a través del Palau a canvi d'obra pública, i s'acorda el decomís d'aquesta quantitat en concepte de guanys obtinguts en cometre un delicte de tràfic d'influències.

Per aquests fets s'ordena a Millet el decomís de 2,8 milions i a Montull de 700.000 euros.

-Condemnats els ex-assessors fiscals del Palau: a Raimon Bergós a 2 anys de presó i una multa de 7.500 euros per un delicte de falsedat en document mercantil comesa per particular; a Santiago Llopart a 1 any i nou mesos de presó i 2.700 euros per delicte continuat de falsedat en document mercantil comesa per particular, i a Edmundo Quintana a vuit mesos de presó per un delicte contra la Hisenda Pública.

.Als tres se'ls absol de l'acusació pels delictes de malversació de cabals públics i apropiació indeguda.

-Absolts els ex-directius de Ferrovial Pedro Buenaventura i Juan Elízaga de l'acusació de delicte societari d'administració deslleial i de tràfic d'influències, en haver prescrit els delictes que els atribuïen. Pels dos, el fiscal demanava 5 anys de presó.

.No obstant això, la sentència considera provat que des de 1999 fins el 2009 Ferrovial va pagar a CDC 6,6 milions d'euros més 3,5 a Millet i Montull, a canvi d'obtenir concessions d'obra pública.

-Absolta l'exdirectora de patrocinis, màrqueting i publicitat del Palau de la Música Rosa Garicano. El fiscal demanava 3 anys i mitjà per tràfic d'influències i blanqueig de capitals.

-Condemnades les esposes de Fèlix Millet, Marta Vallès, i la de Jordi Montull, Mercedes Mir, a pagar respectivament 5,2 milions i 375.000 euros, com a partícips "a títol lucratiu" dins de l'espoli del Palau de la Música.

-Les noces: El tribunal considera provat que Fèlix Millet també va pagar les noces de les seves filles Clara i Laila a càrrec del Palau i que es van celebrar en la institució musical per un import total de 164.269 euros: segons la fallada, per la de Clara es van utilitzar 51.487 euros i per la de Laila, 112.782.

-Condemna a tres exresponsables de les empreses New Letter, Mail Rent i Letter Graphic --Pedro Luis Rodríguez, Vicente Muñoz i Juan Antonio Menchén-- a 1 any i nou mesos de presó cadascun, per un delicte continuat de falsedat en document mercantil comesa per particular, i a sengles multes de 2.700 euros.

-Condemna a sengles exresponsables de les empreses Altraforma, Miguel Giménez-Salines, i Hispart, Juan Manuel Parra, a vuit mesos de presó i multa de 900 euros per un delicte continuat de falsedat en document mercantil comesa per particular.

-Absolt el publicista Marc Martí de l'acusació de falsedat en document mercantil comesa per particular en haver prescrit els fets que se li atribuïen.

Prem per veure més contingut per a tu