El Comitè Nacional del Partit Demòcrata dels EUA va presentar ahir una denúncia contra el Govern de Rússia, la campanya electoral de l'actual president dels Estats Units, Donald Trump, i el portal Wikileaks per conspirar durant els mesos previs a les eleccions del 2016 perquè el magnat novaiorquès sortís vencedor.

La demanda va ser presentada davant un Tibunal federal de Manhattan i en ella s'alerta d'una suposada conspiració per perjudicar la candidata demòcrata a la Casa Blanca, Hillary Clinton, i afavorir Trump. La trama consistiria en ciberatacs contra el Partit Demòcrata i en la difusió interessada d'informació, segons The Wa-shington Post.

«Durant la campanya presidencial del 2016, Rússia va llançar una campanya sense quarter contra la nostra democràcia i va trobar un soci interessat i actiu en la campanya de Donald Trump», va assegurar el president del Comitè, Tom Perez, que alerta d'una «traïció sense precedents» en la història dels Estats Units.

El Partit Demòcrata reclama milions de dòlars com a compensació pels danys soferts com a conseqüència dels ciberatacs, en la mesura que considera que van perjudicar la seva capacitat de comunicació, recaptació i funcionament en general. Afirma, a més, que els seus empleats van patir persecució i fins i tot amenaces de mort. Els demòcrates reclamen també que les tres parts denunciades reconeixin públicament que van conspirar per atacar el sistema informàtic del partit que donava suport a Clinton i robar la informació.

En el cas de la implicació russa, la demanda podria topar-se amb límits legals, tenint en compte que la majoria de les lleis dels Estats Units concedeixen impunitat als governs d'altres països. El Partit Demòcrata sosté que aquesta excepció no té cabuda, ja que Rússia va violar la propietat privada de la formació nord-americana.

La llista de noms denunciats no inclou el de l'actual inquilí de la Casa Blanca, però sí el de diverses persones del seu entorn més proper, com el seu fill gran, Donald Trump Jr., el seu gendre i assessor, Jared Kushner, i els principals responsables de la seva campanya electoral, Paul Manafort i Rick Gates. Aquests dos últims, Manafort i Gates, han estat imputats per blanqueig de capitals, frau i evasió fiscal en les investigacions que porta a terme el fiscal especial Robert Mueller, responsable d'analitzar la presumpta ingerència de Rússia en els comicis del 2016.

Per part de Rússia, figura el servei d'Intel·ligència militar (GRU), teòric responsable dels ciberatacs, mentre que la ramificació de Wikileaks, que va publicar els cor-reus electrònics robats, s'estén fins al seu fundador, Julian Assange. Roger Stone, un aliat de Trump que va dir en campanya estar en contacte amb Assange, apareix també en la denúncia.